План

1. Парування овець

2. Види парування овець

3. Пункти штучного осіменіння овець та їх обладнання

4. Проведення штучного осіменіння овець

5. Догляд за матками в період ягніння

6. Відлучення ягнят і вирощування молодняку після відлучення

 

Література

1.     Штомпель М.В., Вовчекно Б.О. Технологія виробництва продукції вівчарства: Навч. видання. – К.: Вища освіта, 2005. – 343 с.

2.     Сухарльов В.О., Дерев’янко О.П. Вівчарство. / Навчальний посібник. – Харків: Еспада, 2003. – 256 с.

3.     Вівчарство України. /За ред. В.П. Бурката,. – К.: Аграрна наука, 2006. – 614 с.

 

 

1. ПАРУВАННЯ ОВЕЦЬ

Парування овець — це комплекс заходів по заплідненню маток і отриманню від них великої кількості ягнят. Кінцеві результати парування залежать від віку овець у перше парування, строків осіменіння овець, підготовки маток і баранів до парування, методів осіменіння, правильного обладнання пунктів штучного осіменіння овець, організації робіт на пунктах і кваліфікації техніків по осіменінню.

Статева і господарська зрілість овець. Статева зрілість овець визначається віком, в якому ярки можуть бути плідно осіменені, а баранці здатні до утворення сімені високої якості.

У овець фізіологічна статева зрілість настає в 5—6 місяців, коли організм ярок не готовий до плодоношення і відтворення нормально розвинутого потомства, а баранець — до виробництва високоякісної сім'япродукції. Господарська зрілість ярок і баранців — це вік, у якому їх пускають у парування. При цьому ярки приносять добре розвинутий здоровий приплід, а баранці здатні виробляти сперму високої якості. Вона залежить від породи, рівня годівля овець та інших факторів зовнішнього середовища.

Строки парування. Вівці всіх порід, окрім романівської, мають чітко виражену сезонність у розмноженні. Найчастіше вівці виявляють охоту і запліднюються восени, коли знижується сонячна інсоляція і велика кількість соковитих зелених кормів, які сприяють дружному достиганню яйцеклітин і прояву високої статевої активності.

 

 

2. ВИДИ ПАРУВАННЯ

У вівчарстві застосовують природне і штучне осіменіння тварин. При природному осіменінні овець застосовують такі види парування: вільне, класне, гаремне і ручне.

Вільне парування — це безконтрольне парування маток і баранів, які протягом року знаходяться в одній отарі. Норма навантаження на барана при цьому 30—40 маток. Ягніння триває, як правило, протягом тривалого періоду. За такого парування яловість маток дуже висока. Внаслідок розтягнутих строків ягніння спостерігається великий відхід ягнят. За вільного парування неможливе планове розведення овець. Воно практикується лише у відсталих господарствах і має бути повністю виключено з практики.

Класне парування (різновид вільного) можна застосовувати при класно-груповому відборі та підборі овець у господарствах, в яких ще не впроваджено штучне осіменіння. При цьому за отарою маток на парувальний період закріплюється кілька баранів-плідників, норма навантаження 40—50 маток на одного барана. За умов пасовищного утримання маток баранів в отару пускають тільки на ніч, а вдень утримують окремо під навісом, забезпечивши годівлю і водопій. У господарствах, де відсутні пасовища і вівці утримуються в літніх таборах, баранів в отару пускають на весь день, а вночі забирають з отари для відпочинку і підгодовування. Класний вид парування має такі недоліки: 1) неможливо встановити походження ягнят; 2) барани використовуються з малим навантаженням; 3) неможливо здійснювати контроль за ходом осіменіння. У деяких господарствах під час такого парування для контролю осіменіння овець в отарі використовують мітчики. їх прикріплюють баранам на груди перед тим, як пустити в отару. Покриваючи матку, баран залишає на ній мітку. Вранці перед вигоном на пасовище отару пропускають крізь розкол і всім міченим маткам ставлять фарбою номер, що вказує день осіменіння вівці і по номерах визначають, скільки маток осіменено, котрі перегуляли, а які залишились неосімененими.

Гаремне парування застосовують у племінних отарах невеликих розмірів, де нема можливості проводити штучне осіменіння. Все поголів'я маток розбивають на групи по 40—50 голів і ставлять в окремі загони пасовищ або окремі клітки в базу за стійлового утримання. В кожну групу на весь парувальний період пускають одного барана-плідника. При такому паруванні відомо походження ягнят. Але його використання обмежено внаслідок великих затрат із-за відсутності випасання маток і низької норми навантаження на барана-плідника.

Гаремне парування овець було удосконалено вченими Інституту тваринництва І. А. Помітун і Н. О. Косовою. Для скорочення витрат на утримання вівцематок їх перед формуванням у гареми таврують. Маткам кожного гарему на спині ставиться фарбою свій номер. Таврування дозволяє об'єднувати маток всіх гаремів і протягом всього дня випасати. Увечері, використовуючи розкіл по тавру, їх розділяти на гареми і ставити в окремі оцарки. Баранів до маток кожного гарему пускають на ніч. Удень баранів утримують і годують в базу під тіньовими навісами.

Ручне парування полягає в тому, що кожен день з отари за допомогою баранів-пробників відбирають маток в охоті. Кожна з них потім осіменяється бараном у спеціальному базку. Норма навантаження на одного барана 60—80 маток. Баран за один день може зробити три-чотири садки з інтервалом в одну годину. Ручне парування організовують під контролем людини. Його застосовують при індивідуальному підборі. При цьому можливо вести точний облік походження ягнят і дат осіменіння маток. Однак барани-плідники використовуються з невеликим навантаженням. Такий вид парування можливо застосовувати в племінних господарствах з невеликим поголів'ям овець.

Штучне осіменіння овець. Краще за все застосовувати у вівчарських господарствах штучне осіменіння овець. Це дозволяє ефективніше і з більшим навантаженням використовувати цінних баранів-поліпшувачів Навантаження на барана-плідника збільшується до 300—500, а в окремих випадках — до 1000—1500 і більше маток за парувальний сезон, тоді як за природного осіменіння найбільша норма навантаження на них може бути 80—100, а звичайно 30—50 голів. При штучному осіменінні сперма зберігається тривалий час, її можна транспортувати на великі відстані. Спермою одного барана можна осіменити 5—6 тисяч маток за рік і більше. В країні щорічно штучно осіменялось понад 80 % маток. Використання з більшим навантаженням цінних баранів-поліпшувачів дозволяє швидко проводити якісне поліпшення поголів'я овець і домагатися зростання його продуктивності. Якість штучного осіменіння овець значною мірою залежить від вибирання маток в охоті.

 

3. ПУНКТИ ШТУЧНОГО ОСІМЕНІННЯ ОВЕЦЬ ТА ЇХ ОБЛАДНАННЯ

Пункти штучного запліднення можуть бути розраховані на осіменіння 1—5 тисяч маток за сезон. їх будують у вигляді окремої будови або розміщують в кошарах. У відгінному вівчарстві часто використовують пересувні пункти. На будь-якому пункті штучного осіменіння повинні бути манеж для взяття сперми у баранів і штучного осіменіння маток, лабораторія, мийна та два бази — один для неосіменених, другий — для осіменених маток (рис. 3). Поруч з пунктом розміщують баз з навісом для баранів-плідників. Усі пункти штучного осіменіння мають бути сухими, теплими, світлими. Постійна температура в них 20°С, вологість — 60—65 %.

 

 

4. ПРОВЕДЕННЯ ШТУЧНОГО ОСІМЕНІННЯ ОВЕЦЬ

 

Набір операцій, які виконуються на пункті по штучному осіменінню овець, залежить від того, яка використовується сперма. Якщо це свіжоотримана сперма, то однією з основних операцій є взяття сперми у баранів на штучну вагіну і оцінка її якості.

Під час осіменіння маток фіксують у спеціальних станках, уникаючи зайвого шуму, оскільки вівці полохливі і нестійкі до шумових стресів. Роботу техніка по осіменінню може виконувати старший чабан, як найбільш зацікавлена особа в її якісному виконанні. Робота техніка по осіменінню залежить від правильної підготовки його робочого місця. На пунктах робоче місце техніка обладнується в манежі для штучного осіменіння маток навпроти вікна площею 1 м2, яке розташоване на відстані не більше 0,5 м від підлоги.



Рис. 1.2. . Схема пунктів штучного осіменіння овець:

а. Прикошарний: 1 — приміщення для баранів, 2 — манеж, 3 — лабораторія, 4 — баз для неосіменених маток, 5 — баз для осіменених маток.

б. Великі пункти: 1 — баранник, 2 — манеж для взяття сперми, 3 — манеж для штучного осіменіння, 4 — лабораторія, 5 — мийна, 6 — баз для маток до осіменіння, 7 — баз для маток після осіменіння.

 

Поруч з робочим місцем техніка встановлюють індивідуальний станок для фіксації маток, з правого і лівого боків — столики для інструментів. Технік тут працює сидячи на підлозі, а для ніг передбачена ямка розміром 60x30 см.

Якщо для фіксації маток використовують стаціонарний станок групової фіксації, то робочим місцем техніка є траншея. Всі інструменти техніку підносить санітар (рис.1.3.).

 




Рис. 1.3. Прилади для фіксації маток в охоті:

1 — станок для індивідуальної фіксації маток, 2 — станок для групової фіксації, З — конвеєрно-кільцева установка для фіксації маток на 6 станків.

 

Перше осіменіння маток повинно проводитись не більш як за 4 години, інакше частина маток в охоті, у яких вона коротка, може залишитися незаплідненою. Для підвищення запліднюваності маток, охота в яких триває довго (до 2—3 діб), на пунктах штучного осіменіння краще застосовувати двократне їх осіменіння в одну охоту з інтервалом 8—12 годин.

Маткам, яких осіменили, потрібно приділяти особливу увагу. їх не можна відразу після осіменіння повертати в отару й утримувати окремо. Через 15—16 діб від дня осіменіння в першу групу осіменених маток пускають баранів-пробників для вибирання маток, які повторно прийшли в охоту.

Після закінчення штучного осіменіння в отари пускають баранів для вільного покриття маток, котрі з якихось причин залишились неосіме-неними. Барани знаходяться тут не менше 15—20 діб.

Для швидкого аналізу ходу осіменіння в кожній отарі необхідно вести щоденний облік осіменених маток.

Регулярно заповнюють картки на кожного барана-плідника, в яких зазначається, скільки він зробив садок і скільки від нього отримано сперми. Обліковець щоденно заповнює журнал парування і ягніння маток по кожній отарі. Сюди записують номери маток, дату їх осіменіння і спермою якого барана вони осіменені. Після закінчення осіменіння скла­дають зведений звіт штучного осіменіння овець по кожній отарі окре­мо і по господарству.

 

5. ДОГЛЯД ЗА МАТКАМИ В ПЕРІОД ЯГНІННЯ

Матку з ознаками наближення ягніння потрібно своєчасно перевести з отари до родильного відділення. Наближення ягніння неважко виявити. За 1—2 доби до ягніння у маток обвисає черево, помітно збільшується вим'я, припухають зовнішні частини статевих органів. Перед ягнінням матка хвилюється, озирається, часто лягає і встає, підгортає під себе підстилку, намагається усамітнитися. Таких чергові чабани своєчасно виявляють і переводять до родильного відділення.

Ягніння звичайно проходить швидко і легко. З моменту появи із родових шляхів плодового міхура до повного виходу ягняти проходить близько 30 хв. У деяких овець, найчастіше низької вгодованості, бувають важкі роди, які потребують втручання людини. Причиною їх буває неправильне положення плоду в статевих шляхах матки. При правильному положенні плоду спочатку виходять передні ніжки і голівка ягняти. За такого положення плоду родопоміч здійснювати не потрібно. Неправильне положення плоду тоді, коли він іде задніми ніжками або коли з'являється голівка, а ніжки підігнуті під груди. Можуть тільки показатися передні ніжки, а голівка знаходиться під ними або завернута вбік. При неправильному положенні плоду необхідно надати допомогу вівцематці. Для цього чистою, змащеною вазеліном рукою плід обережно відсувають у матку і розвертають у правильне положення. Потім під час потуг його тягнуть за передні ніжки у напрямку до вимені, звільняючи водночас голівку. Не можна виправляти положення плоду під час потуг.

Роди можуть затримуватись у маток-первісток, в яких часто буває великий плід і вузькі родові шляхи. Переконавшись у даному випадку, що положення плоду правильне, потрібно допомогти матці, витягуючи ягня за ніжки в напрямку до вимені. Таку ж допомогу при родах надають і старим маткам з низькою вгодованістю внаслідок слабких родових потуг. Переважно допомогу маткам у важких родах надає чабан і лише у окремих випадках — ветеринарний лікар.

При народженні ягняти в плодовому міхурі останній швидко розривають і звільняють ніс і рот плоду від слизу, щоб він не задихнувся. Якщо ягня народилося слабким, майже безжиттєвим, йому необхідно подути до рота або застосувати штучне дихання. Поклавши його на спинку, по черзі згинають і розгинають передні ніжки, надавлюючи ними на грудну клітку. Після виходу плоду матка заспокоюється, якщо цього не відбулося і вона продовжує хвилюватися, потрібно чекати на появу другого ягняти. Звичайно воно з'являється через 10—15 хв. після першого. Через 1—1,5 год. при благополучних родах у матки виходить послід. За виходом посліду необхідно стежити. Якщо він затримується до 5—6 год., ветеринарам необхідно вжити заходів до його відокремлення.

Якщо послід затримується, то можлива загибель вівці внаслідок зараження крові. Відокремлений послід необхідно прибрати в спеціальний ящик і вивезти на скотомогильник. Неприбрані посліди загнивають, що різко погіршує мікроклімат в тепляку. Після виходу посліду чабан обмиває вим'я і хвіст вівці теплим розчином перманганату калію, оглядає вим'я, здоює у спеціальний посуд перші порції молозива, стриже брудну довгу вовну навколо вимені, на внутрішніх боках стегон і хвоста, щоб уберегти ягнят вія хвороби внаслідок попадання до шлунка бруду і хвороботворних бактерій.

При родах пуповина ягняти обривається. Але, незважаючи на це, її потрібно оглянути і, якщо є необхідність, обрізати на відстані 8—10 см від тіла ягняти, змазати йодом або 5 % розчином креоліну.

Відразу після ягніння ягняті очищують рот і ніс від слизу і дають малюка облизати матці. Поїдання слизу маткою сприяє швидкому відокремленню посліду, а облизування сприяє кращому кровообігу у ягняти і швидкому його обсиханню. Якщо матка не облизує ягня, його необхідно енергійно обтерти ганчіркою, жмутом м'якого сіна або соломи, а потім покласти під обігрівальну лампу. Якщо цього не зробити, ягня може застудитися, оскільки повільне випаровування вологи з поверхні його тіла веде до переохолодження.

Через 1—1,5 год. після ягніння в матки з'являється спрага, тому її потрібно напоїти теплою водою. За один раз їй можна дати не більше 1—1,5 л води. Напувати її до повного втамування спраги необхідно через кожні 2—3 год., а далі 2—3 рази на добу.

Здорове ягня через 15—20 хв. після народження спинається на ноги і намагається знайти вим'я матері. Якщо у матки добре розвинений інстинкт материнства і ягня народилось сильним, надавати допомогу при першій годівлі ягняті не потрібно. Але якщо воно народилось слабким або матка погано приймає його, чабан повинен при першому годуванні надати допомогу такому ягняті: піймати вівцю, покласти її на бік, піднести ягня до вимені і дати йому дійку до рота. Якщо ягня дуже слабке і саме не може смоктати, необхідно зафіксувати його голівку, надоїти йому молозива до рота. Нагодувати ягня перший раз необхідно не пізніше ніж через годину після народження. Отримавши перші порції молозива, кишечник його звільняється від першородного калу і функціонує нормально.

Після першого годування матку і ягня поміщають в окрему клітку, де їх утримують не більше 1—3 діб, оскільки матки при цьому різко втрачають вгодованість, погіршується якість їх вовни. Кожному ягняті і матері на боці ставлять однаковий номер, який позначає порядковий номер матки при ягнінні. Для таврування використовують набір номерів розміром до 10 см кожний і спеціальну фарбу ФТО «Вівчар». Таврування маток і ягнят дозволяє чабану легко знаходити ягняті матку у випадку, якщо воно загубилося, і вести тимчасовий їх облік в отарах.

Через 1—2 доби маток з добре розвиненими ягнятами об'єднують в групи — сакмани. Розміри перших сакманів невеликі — 10—15 маток з ягнятами-одинаками і 5—10 маток з ягнятами-двійнятами. Сакмани формують з урахуванням віку і розвитку ягнят, намагаючись, щоб усі ягнята в сакмані були однаковими. Сакмани в такому складі утримують 5 діб, потім укрупнюють.

Формуванням і укрупненням сакманів в отарі займається старший чабан. Сакмани укрупнюють поступово через кожні 10—15 діб, розраховуючи так, щоб до місячного віку в сакмані було 150—200 маток з ягнятами.

Розміри сакманів з урахуванням віку ягнят можуть бути такими: до 5 діб  — 10—15 голів, до 10 діб — 20—30 голів, до 15 діб — 30—60, до 20 діб  — 80—120, до 30 діб — 150—200 маток. До кінця другого місяця після ягніння в отарі має бути 3 сакмани по 250—300 голів кожен. Якщо матки утримуються в стійлі, такий розмір сакманів бажано зберігати до відлучення. При пасовищному утриманні до часу відлучення в отарі можуть бути два великих і один маленький сакман, в якому утри­муються всі матки зі слабкими ягнятами.

Перші два тижні життя ягня споживає тільки молоко матері, тому його зростання і розвиток залежать від молочності матері. У цей час на 1 кг приросту ягняті необхідно близько 5 кг молока. З двотижневого віку ягнят починають підгодовувати, для чого використовують добре облиствене зелене сіно і концентрати (подрібнений овес, висівки пшеничні або спеціально виготовлений стартерний комбікорм).

Крім цього, до місячного віку ягнятам дають кормовий буряк і гранули, а пізніше — доброї якості силос, а також крейду і сіль. Щоб ягнята мали постійний доступ до підкормки, в кожному оцарку обладнують підгодувальний станок. Ці станки відгороджують спеціальними щитами із затворами, крізь які можуть пройти тільки ягнята. Станки розміщують вздовж стін або між двома суміжними сакманами. Для підгодівлі і запобігання вітамінозів ягнятам і маткам дають гілки хвої. Поїдаючи хвою, тварини поповнюють у власному організмі брак вітамінів. При організації підгодівлі потрібно враховувати, що з віком потреба ягнят у поживних речовинах збільшується, а молочність маток знижується (табл. 1).

Підгодівлю ягнят до відлучення можна вести за такою схемою (табл. 2). Розвиток ягнят у підсисний період залежить від їх живої маси при народженні, молочності матерів і підгодівлі. За цей час ягнята, які нормально ростуть, дають майже 3/4 річного приросту живої маси.

 

Таблиця 1.1. Добові норми підгодівлі ягнят у підсисний період

 

Вік ягнят, міс.

Кормові одиниці, кг

Перетравний протеїн, г

Кальцій, г

Фосфор, г

Від 1 до 2

0,30

45

3,0

2,0

Від 2 до 3

0,45

75

3,5

2,5

Від 3 до 4

0,60

85

4,5

3,0

 

 

Таблиця 1.2. Приблизна схема підгодівлі ягнят до 4-місячного віку із розрахунку на одну голову на добу

Вид корму

Норми підгодівлі (г). при віці ягнят (міс.)

Всього кормів, кг

 

1

2

3

4

 

Концентрати

50

100

200

300

19

Коренеплоди

100

200

300

18

Силос

200

400

600

36

Сіно

Вдосталь

200

300

400

30

 

Більш ефективним є ягніння і вирощування ягнят на поточних лініях. Цей метод розроблено вівчарями держплемзаводу «Більшовик» Ставропольського краю і зараз він використовується в багатьох вівчарських господарствах. Ягніння за такої технології проводять безпосередньо в кошарі, яка ділиться центральним кормовим проходом завширшки 2,5 м на дві половини. Одну половину з боку базу розділено на великі клітки-родилки на 60 маток кожна. З одного боку кожна клітка закінчується чотирма клітками-кучками. На другій половині приміщення по центру обладнують 24 клітки-кучки. З іншого боку від них розміщують 16 оцарків для малих сакманів і 8 для сакманів після першого укрупнення (рис. 34). За 3—4 доби до ягніння з отари за тавром відбирають маток і ставлять до кліток-родилок, де вони ягняться. Після ягніння кожну матку з клітки-родилки переводять в індивідуальну клітку-кучку, де в неї здоюють перші порції молока, вистригають вовну навколо вимені і надають допомогу ягняті при його першому годуванні. Тут же матці та ягняті ставлять тавро і записують номер матері в спеціальному журналі. Потім маток з однаковими по розвитку ягнятами, окремо з одинцями і двійнятами, об'єднують у групи — сакмани і переводять на другу



Рис. 1.4.. Схема планування кошари для окоту маток і вирощування молодняку на поточних лініях:

1 — клітки-родильні, 2 — оцарки для малих сакманів, 3 — клітки-купки.

 

половину кошари до оцарків для малих сакманів, у яких вони утримуються 5 діб. Через 5 діб сакмани укрупнюють і переводять до оцарків, які розташовані з іншого боку приміщення. Після другого укрупнення маток з ягнятами посакманно переводять до іншої кошари, в якій вирощують до відлучення. Маток, які погано приймають своїх ягнят, із кліток-кучок, які розташовані поруч із клітками-родилками, переводять до кліток-купок, що розташовані на другій половині кошари, де вони знаходяться доти, поки не звикнуть до своїх ягнят. За цим методом ягніння вихід ягнят на 100 маток становить 120—125 % і більше. Формування сакманів з матками, які мають по одному однаковому за розвитком ягняті, дозволяє виключити появу ягнят-сиріт. Формування в окремі сакмани маток з двійнятами сприяє доброму розвитку ягнят з числа двійнят. Крім того, значно полегшується ведення племінного обліку.

За кошарно-базовим методом вирощування ягнят з двотижневого віку їх починають привчати до підгодівлі, маток для годівлі виганяють з кошари до базу або на пасовище, а ягнята в цей час залишаються у приміщенні. До місячного віку, коли ягнята їдять мало і часто, маток протягом дня кілька разів заганяють до приміщення для годування потомства. Перед випуском до базу маток перевіряють, чи добре їх відсисали ягнята. Загнавши маток до приміщення, слідкують за тим, щоб усі ягнята знайшли своїх матерів.

Протягом дня маток 3—4 рази виганяють з приміщення до базу і заганяють назад. У базу або на пасовищі їх утримують по сакманах. Іноді з метою економії праці сакмани при вигоні на пасовище об'єднують, у такому разі у маток кожного сакману мають бути свої мітки, по яких їх можна було б швидко розподілити по оцарках. Особливо вигідно застосовувати цей метод вирощування ягнят там, де маток пасуть. Матки без ягнят можуть далі відійти у пошуках корму і спокійно пастись, тоді як у присутності ягнят вони не могли б використовувати окремі ділянки пасовища. За кошарно-базовим методом ягнята краще забезпечуються молоком. Знаходячись у приміщенні, вони менше піддаються впливу несприятливих погодних умов. При відсутності маток вони скоріше звикають до підгодівлі і краще зростають. Утримання маток протягом дня в базу дозволяє мати в кошарі кращий мікроклімат і підвищувати збереженість ягнят. За кошарно-базовим методом вирощування ягнят виробляється менше вовни, засміченої кормовими залишками, оскільки грубі корми і підстилка роздаються у відсутності овець.

При вигоні маток на пасовище у теплі безвітряні дні ягнят необхідно випускати з приміщення до базу, але при цьому слідкувати, щоб вони не лягали на сиру землю і не їли брудну підстилку.

Кошарно-базовий метод дозволяє безболісно для ягнят проводити відлучення їх від матерів за рахунок поступового зменшення часу перебування маток з ягнятами. Нині цей метод найбільш розповсюджений і економічно вигідний.

 

6. ВІДЛУЧЕННЯ ЯГНЯТ І ВИРОЩУВАННЯ МОЛОДНЯКУ ПІСЛЯ ВІДЛУЧЕННЯ

Відлучення ягнят від маток звичайно встановлено з урахуванням того, що статева зрілість у ягнят настає в 5—6 місяців. Якщо їх утримувати під матками більше 4 місяців, добре розвинені баранці зможуть покрити ярок і навіть маток, що неприпустимо. До 4-місячного віку ягнята доб­ре звикають до всіх видів кормів, швидко компенсують нестачу пожи­вних речовин, які вони отримували з материнським молоком. Застосу­вання кошарно-базового методу вирощування дозволяє провести відлучення їх безболісно. Краще проводити його в дві черги: спочатку відлучити сильних, добре розвинених ягнят, а слабких залишити під матками, потім через 10—15 діб — всіх останніх. Строк перебування слабких ягнят під матками збільшувати не можна, оскільки буде скоро­чуватись строк підготовки маток до парування.

У господарствах, які мають нестійку кормову базу, а також там, де виробляють товарне овече молоко, можна відлучати ягнят у віці 2—2,5 місяця. Встановлено, що до 2-місячного віку добре працюють передшлунки і ягнята повністю задовольняють свої потреби в поживних речовинах за рахунок використання всіх видів кормів без материнського молока. До цього часу молочність у маток знижується, і потреба ягнят у поживних речовинах за рахунок материнського молока задовольняється всього на 15—20 %. Відлучати ягнят в 2—2,5 місяця в господарстві вигідно. Зменшується вихід дефектної вовни, тобто маток з «голодною тониною», оскільки після відлучення ягнят всі поживні речовини матки йдуть на формування вовни, а під час лактації більша частина речовин іде на утворення молока. Ягнята після відлучення, отримавши високоякісні корми, швидко ростуть і за живою масою до 4 місяців не поступаються своїм одноліткам, які знаходяться під матками увесь час до відлучення.

При інтенсивному веденні галузі для отримання ущільнених ягнінь ягнят відлучають від маток в 1—1,5 місяця і раніше. Якщо відлучати їх раніше місячного віку, то для вирощування необхідні замінники овечого молока і бройлерні цехи для вирощування ягнят.

Техніка відлучення ягнят така. Маток з ягнятами пропускають через розкол, відділяють ягнят, яких залишають на місці, а маток переганяють до іншого приміщення. Молодняк зважують і масу кожного ягняти записують до спеціального журналу. В той же час ягняті ставлять методом татуювання індивідуальний номер. У племінних господарствах, окрім зважування, оцінюють кожне ягня за конституцією, екстер'єром і продуктивними якостями. Потім їх ділять за статтю та розвитком і формують в отари. У перші дні після відлучення ягнята дуже скучають за матками і погано їдять. У цей час їм згодовують корми, які вони поїдають з більшою охотою. В ягнят після відлучення збільшується спрага, тому їм забезпечують вільний доступ до води. Якщо до часу відлучення вівці пасуться, ягнятам необхідно також надати соковиті зелені пасовища недалеко від кошари, де їх утримують. Маток у перші дні після відлучення необхідно пасти на ділянках пасовищ з сухою рослинністю і рідко напувати, щоб зменшити молокоутворення і попередити захворювання маститом. Перші дні після відлучення необхідно слідкувати за станом вимені у маток. Якщо в ньому збирається багато молока, то його необхідно здоїти.

Заслуговує на увагу вирощування ремонтного молодняку овець після відлучення на механізованих майданчиках. Маючи це на меті, у вівчарських господарствах будують механізовані майданчики, різні за типом і розміром.

Наприклад, у господарствах будують майданчики, на яких можливо утримувати молодняк цілий рік, і майданчики для вирощування молодняку тільки влітку. Необхідність вирощування ягнят на механізованих майданчиках виникає у зв'язку з високою розораністю земель і браком пасовищ. У племзаводі «Червоний чабан» Херсонської області і «Атма-найський» Запорізької області молодняк утримують цілий рік на майданчиках і в легких шиферних кошарах.

У великих господарствах найчастіше застосовують майданчики на 5 тис. ягнят. Сюди переводять молодняк відразу після відлучення наприкінці квітня — початку травня. Ці майданчики мають дві секції, кожна з яких розділена на 6 базів. Довжина база 120, ширина — 90 м. У ньому розміщують 800—1000 овець. Посередині секцій на всю довжину обладнано тіньовий навіс завширшки 4 метри. По периметру секції встановлено годівниці для зеленої маси, які водночас є огорожею секції. Майданчики обладнані водопроводом і автонапувалками. Молодняк вирощують на майданчику протягом 3—5 місяців і більше. Все поголів'я овець на такому майданчику обслуговує бригада з 6 осіб, із яких З чабани і механізатори. Транспортування і роздача зеленої маси і концентратів механізовані. В першу половину вирощування ягнята отримують 3 кг зеленої маси і 0,3 кг концентратів на голову за добу, в другий період — відповідно 4,5—5 кг зеленої маси і 0,4 кг концентратів.

Таблиця 1.3. Приблизний склад розсипних кормосумішей для молодняку

 

Корми та їх поживність

На дорощуванні

У віці до 5 міс.

На відгодівлі до 6—8 міс.

Силос, %

50

50

60

Сіно злакове, %

15

10

10

Сіно бобове, %

15

Солома, %

15

15

15

1 кг кормосуміші містить:

Кормових одиниць, кг

0,4

0,36

0,37

Перетравного протеїну, г

36

37

36

Кальцію, г

2,1

4,4

2,6

Фосфору, г

0,9

1,7

1,5

Кератину, мг

9,5

13

10

У багатьох господарствах для вирощування молодняку овець використовують майданчики цілорічного користування на 5, 10 тис. голів і більше. їх основу складає секція на 2,5 або 5 тис. овець з поздовжніми наметами завширшки 7 м, котрі передбачені для відпочинку і укриття ягнят у негоду. Посередині секції збудовано двоскатний кормовий навіс заввишки 12 м. Між кормовим навісом і укриттями розміщено бази із розрахунку 4 м2 на вівцю. Кормовий навіс обладнано двосторонніми стрічковими годівницями ясельного типу, які встановлено в 4 ряди і мають кормові проїзди з твердим покриттям завширшки 2,4 м. Вигульні бази поділено на секції. На секції також поділено навіси для відпочинку і кормовий. Розмір секції на 2,5 тис. овець 210x110 м. До складу такого майданчика входять кормоцех із сховищем для зерна, автоваги на 10 т, приміщення для тваринників. Молодняк на такому майданчику можна утримувати цілий рік. Влітку його годують скошеною подрібненою зеленою масою і концентратами, взимку — сіном, сінажем, силосом і гранулами. Щоб краще використовувати корми на майданчиках, готують розсипні кормосуміші. Рецепт їх змінюється відповідно до віку ягнят. Такі кормосуміші доповнюються гранулами.

Майданчик, як правило, обладнано водопроводом і автонапувалками. Всі роботи по годівлі механізовані. Норма навантаження на чабана — 1500 голів. Досвід показує, що механізовані майданчики особливо ефективні в зоні інтенсивного землеробства, де дуже мало природних пасовищ і основним джерелом кормів для овець є орні землі.

 

Заполните таблицу по материалу лекции (пишите тезисно) 

 

Термины и понятия (список) Главные мысли лекции (5-6 предложений) Вопросы, возникшие по теме Что непонятно?
 
 
 
 

 

 

Найдите ответы на возникшие вопросы и разберитесь с причинами непонятных мест в лекции