Практична  робота № 4.

 

2.3.4.Розрахувати дату настання фази воскової стиглості ярого ячменю;

Ярі зернові культури (яра пшениця, овес, ячмінь) сіють майже одночасно і початкові фази свого розвитку вони проходять синхронно. О.О. Шіголєвим встановлено, що від сівби до сходів та від сходів до кущіння ярих культур, як і для озимих, необхідна сума ефективних температур 67° С. У подальшому розвитку культур ці суми вже значно відрізняються. О.О. Шіголєвим визначені суми ефективних температур  по міжфазих періодах усіх зернових культур.

Тривалість міжфазних періодів буде різна в залежності від умов розвитку. За умов достатнього зволоження та питомих речовин провідним фактором, який впливає на темпи розвитку і тривалість міжфазних періодів, буде температура повітря. З підвищенням температури до оптимальних значень тривалість міжфазних періодів зменшується. В холодні весни при низьких температурах тривалість міжфазних періодів сівба-сходи  та сходи-кущіння збільшується.

Приклад: Розрахувати дату настання фази воскової стиглості ярого ячменю для ст. Конотоп та Приколотне Харківської області.

Розрахунки виконуються по сумах ефективних температур. Для сорту Лютесценс від колосіння до воскової стиглості необхідна сума ефективних температур 388° С. Дата колосіння наступила на ст. Конотоп 3 червня, на ст. Приколотне – 7 червня. З синоптичного прогнозу погоди визначається очікувана температура повітря у другу та третю декади червня та першу декаду липня. Це буде відповідно 19,5° С, 21,4° та 23,2° С. По значеннях температури повітря розраховуються дати накопичення суми температур 388°С на кожній станції. Якщо виконати всі розрахунки, то дата воскової стиглості на ст. Конотоп буде 7 липня, на ст. Приколотне – 10 липня.