В період сходи – поява нижнього вузла соломини у рослин відбувається формування рослинної маси, утворення бокових пагонів та вузлових коренів. Через 10-12 днів після появи сходів у рослин вже утворюються декілька листків. Сходи ячменю мають сизувате, сизувато-зелене або димчасте забарвлення. Положення перших листків у ячменю вертикальне, вони голі або слабо опушені. З цього моменту ріст стебла і листя тимчасово припиняється і починається нова фаза розвитку – кущіння.

Кущіння - це утворення пагонів з підземних стеблових вузлів. Спочатку з них розвиваються вузлові корені, потім бічні пагони, які виходять на поверхню ґрунту і ростуть так само, як і головний стебло. Бічні пагони можуть утворитися так само з вузлових коренів, які знаходяться ближче до поверхні ґрунту. Верхній вузол головного стебла, від якого відходять бічні пагони, називається вузлом кущіння. При сприятливих умовах зволоження і живлення, невисоких температурах на початку вегетації і оптимальній густоті рослини ячменю добре кущаться.

Інтенсивність і тривалість кущіння ячменю визначаються багатьма факторами: вологістю 65-70% (ПВ), температурою 12-14 °С, забезпеченістю ґрунту поживними речовинами, сортовими особливостями, освітленістю посівів, глибиною закладання вузла кущення, термінами посіву і т.д. Раннє і рясне кущіння свідчить про сприятливі умови для життя рослин і є важливою передумовою отримання рослин з хорошою продуктивністю. Отже, в це період важливе значення мають опади та запаси продуктивної вологи в шарі 0 – 20 см. Під час кущіння продовжується розвиток  первинної кореневої системи, йде формування вторинної (вузловий) кореневої системи та відбувається закладка майбутнього суцвіття, що є одним з вирішальних чинників отримання високого врожаю. Ознакою настання наступної фази «Нижній вузол соломини» –  поява потовщеного вузла соломини на висоті близько 0,5 см від поверхні ґрунту. Фактично це початок росту стебла, тобто подовження нижнього міжвузля соломини, розміщеного над вузлом кущіння. На цей час утворюється колос із закладеними зародковими колосками Протягом цієї фази рослини інтенсивно ростуть, накопичують суху речовину, отже споживають велику кількість поживних речовин із ґрунту. Від кущіння до появи нижнього вузла соломини в середньому триває 4-10 днів.

У період від сходів до утворення вузлових коренів висока температура повітря спричиняє пересихання верхнього шару ґрунту і величина урожаю прямо залежить від запасів продуктивної вологи у шарі 0-20 см. Найбільший урожай ячменю спостерігається, якщо у період сходи – поява нижнього вузла соломини температура повітря становить 10-12 ºС [детальніше - Желтая Н.Н. Зависимость урожайности ярового ячменя от основных агрометеорологических факторов в черноземной зоне ЕТС РСФСР, в западных и северных областях Казахстана. //Труды ГМЦ СССР, 1980. –Вып. 214. – С. 47 – 61].

Слід відзначити, що в  роки з низькими запасами вологи в орному шарі ґрунту, високим значенням дефіциту насичення вологості повітря, середньою кількістю опадів 25 мм і менше та вологозабезпеченістю 10 і 15% відповідно складаються несприятливі умови для вегетації ярого ячменю та отримання урожаю цієї культури.