6.2.3 СОРТИ ТОМАТА.

 

Томати індетермінантні.

Аксіома. Ранньостиглий індетермінантний біф-томат для плівкових теплиць. Великі плоди (180 – 200 грам, а в деяких умовах і більше), без плями при основі, з високою однорідністю. Плоди цих томатів багатокамерні, привабливої округлої злегка серцеподібної форми, соковиті, мають відмінні смакові якості, які поєднуються з високою транспортабельністю. Характерною особливістю гібрида є інтенсивно-червоне однорідне внутрішнє і зовнішнє забарвлення і відсутність білих і зелених прожилок. Аксіома відмінно зав'язує плоди навіть в несприятливих умовах. Міжвузля короткі, рослина потужна, відкрите, з високим рівнем генеративності, плоди добре захищені від сонячних опіків. Має високий рівень стійкості до вертицильозного в'янення (Va, Vd), фузаріозу (Fol: 0,1), вірусу тютюнової мозаїки (ToMV), відносно стійкий до нематоди (Ma, Mi, Mj). Гібрид чудово адаптований для всіх зон вирощування. Для вирощування в ранньовесняному і осінньому сезонах.

Основні характеристики: ранньостиглість; великі плоди; короткі міжвузля; зовнішне та внутрішне забарвлення.

Астона. Індетермінантний ранній гібрид томата для всіх сезонів у відкритому і закритому ґрунті. Плоди 170 – 190 грам, придатні до тривалого зберігання, плоскі, дуже вирівняні, прекрасного зовнішнього і внутрішнього забарвлення, стійкі до розтріскування. Рослина сильноросла, відкрита, високоврожайна. Стійкий до зниження температури, гарне утворення зав'язі в холодних умовах. Стійкий до вертицильозу, фузаріозу.

Основні характеристики: продуктивність; всесезонність, стійкість до розтріскування; тривале зберігання;однорідність продукції.

ДжакартаВеликоплідний (200 грам і більше) індетермінантний гібрид з плодами для тривалого зберігання. Округлі, злегка сплюснуті плоди з гладкою шкіркою, однорідні за масою і формою. Зелена пляма біля основи відсутня. Стиглі плоди виділяються прекрасним внутрішнім і зовнішнім темно-червоним забарвленням. Рослини середньої потужності, тривалого плодоношення. Міжвузля середньої довжини. Зберігає великий розмір плоду до верхніх частин рослини. Стійкий до плямистості плоду. Незважаючи на те, що гібрид формує на гілці тільки 3 – 4 плоди, потенційна врожайність дуже велика завдяки великим розмірам плоду. Для осінньо-зимового обороту, коли зазвичай розміри плодів томатів зменшується, цей гібрид буде кращим вибором. У жарких періодах потребує підвищеного калійного живлення, що покращує колір плода. Форма плоду малочутлива до застосування гормонів. Основний рекомендований час висадки насіння в закритому грунті: з вересня по жовтень, з кінця грудня по квітень, у відкритому ґрунті – починаючи з квітня.

Основні характеристики: стійкий до гормонів; раннє дозрівання; красива форма і однорідність плодів.

Інтенс Один. Індетермінантний гібрид томата для скляних і плівкових теплиць. Сильна рослина з високою продуктивністю і широкою адаптацією до умов вирощування. Плоди мають інтенсивне забарвлення. Маса плоду 100 – 120 грам. Адаптований для різних зон. Підходить для всіх сезонів вирощування. Середньоранні та ранні терміни дозрівання. Має високий рівень стійкості до Va, Vd.

Основні характеристики: інтенсивне забарвлення; висока врожайність.

КроносРанній індетермінантний гібрид для вирощування в ранньовесняному і осінньому сезонах в закритомуґрунті. Рослина дає дуже високий врожай, перша гілка закладається над 6 – 8 листом. Плоди масою 140 – 160 грам, щільні, швидко дозрівають, прекрасного товарного вигляду, дуже транспортабельні, зберігають всі свої якості більше місяця. Стійкий до вертицильозу, фузаріозу. Дуже хороші результати показує в плівкових теплицях. Добре відгукується на посилене азотне живлення перед початком плодоношення.

Основні характеристики: ранньостиглість; товарний вигляд; щільність; продуктивність; тривале зберігання.

Піза. Ранній індетермінантний гібрид томату для вирощування в ранні терміни в плівкових теплицях і на шпалері у відкритому ґрунті. Невеликі міжвузля, формує дуже велику кількість прекрасних гілок, перша гілка закладається над 5 – 7 листом. Плоди масою 90 – 120 грам, овально-яйцеподібні, щільні, швидко дозрівають, дуже транспортабельні, довго зберігають всі свої якості. Відмінний товарний вигляд при зборі як гілками, так і одиночними плодами. Прекрасні смакові якості. Стійкий до вертицильозу, фузаріозу, бактеріальної плямистості, частково стійкий до нематод.

Основні характеристики: ранньостиглість; щільність плодів; товарність продукції; смакові якості; стійкість до захворювань.

Шеннон. Індетермінантний ранньостиглий гібрид томата з плодами для тривалого зберігання. Розмір плоду 160 – 180 грам. Форма плоду округла, злегка плоска. Зберігаються більше 3 тижнів. Стійкий до вірусу тютюнової мозаїки (Tm), вертицильозного в'янення (V), фузаріозу і Fusarium Radici (Fr), нематоди (N). Рослина помірної сили росту. Середні міжвузля при оптимальній схемі азотного харчування. Призначений для скляних і плівкових теплиць і відкритого ґрунту. Дає стабільний врожай при температурі на кілька градусів нижче в порівнянні з іншими гібридами. Прекрасні результати при ранніх (зимових) термінах посадки. Рекомендований для всіх зон вирощування.

Основні характеристики: ранньостиглість; тривале зберігання; холодостійкість; щільність; стійкість до захворювань і нематоди.

Томати промислові.

ВулканПромисловий томат для масових строків комбайнового збирання. Гібрид формує компактний кущ з концентрованим зав'язуванням. Слабочутливий до стресових умов під час цвітіння і зав'язування (спека, повітряна посуха). Завдяки комбінації швидкого початку дозрівання (105 – 110 днів після сходу насіння), дружності дозрівання, гарної стійкості до перезрівання, і відсутності плодоніжок в купі є одним з кращих на сьогодні томатів для механізованого збирання. Плоди помідору "класична сливка", в середньому 70 – 80 г., дуже інтенсивно пофарбовані, не мають білого стержня при розрізанні. Рекомендований для вирощування як через розсаду, так і прямим висівом. Оптимальна густота рослин в полі 30 – 35 тис./га. Має високу польову стійкість до вертицильозного в'янення, фузаріозу, а також бактеріальної плямистості.

Основні характеристики: збирання комбайном; концентроване дозрівання; однорідність плодів;адаптованість до жарких умов.

Дональд. Ультраранній промисловий томат (період дозрівання 80 – 95 днів від сходу насіння). Відрізняється відмінною транспортабельністю і високими смаковими якостями. Рослина невелика, більш компактна, тому легше переносить загущення і вирощування за дворядковою схемою, листя добре захищають плоди від сонячних опіків. Плід округло-овальний, середньою масою 45 – 55 г., має одну з найбільш насичених червоних забарвлень серед томатів. Має досить високу врожайність (близько 90 т/га). Плоди дозрівають практично всі одночасно. Томати стійкі до вертицильозного в'янення, фузаріозу, бактеріальної плямистості. Плоди легко відділяються від плодоніжки, не залишаючи зеленого "сміття" в купі, тому урожай легко забирається за допомогою комбайна.

Основні характеристики: сильне забарвлення; однорідність; ранньостиглість; придатність для механізованого збирання.

Інкас. Ранній високоврожайний кущовий гібрид для будь-яких видів переробки та свіжого споживання. Один з кращих гібридів для консервування цілих плодів без шкірочки. Рослина середньоросла, компактна. Плоди по 80 – 100 г., щільні, яскраво-червоні, перцевидні, м'ясисті, однорідні, стійкі до сонячних опіків, дуже дружні в дозріванні, транспортуються на далекі відстані без втрат якості. Стійкий до фузаріозу (раси 0,1) і вертицильозу. Цей гібрид прекрасно адаптований до різних зон вирощування, добре реагує на хороший агрофон. На кращих полях неодноразово досягалася врожайність до 120 т/га.

Основні характеристики: ранньостиглість; продуктивність, щільність; якість плодів; універсальність для переробки.

Класик. Універсальний гібрид з раннім дозріванням (95 – 105 днів). Має хорошу зав'язку плодів при високих температурах. Рослина середньоросла, компактна, стійка до стресових умов вирощування, добре прикриває плоди. Для гібрида характерно концентроване зав'язування і дуже дружнє дозрівання. Плоди овально-подовжено-сливовидні, однорідні за формою і масою, дуже м'ясисті і щільні. Середня маса плоду в залежності від способу вирощування – 80 – 110 г. Високі смакові якості проявляються і в свіжому вигляді і в консервації. Стійкий до нематоди, вертицильозного в'янення, фузаріозу, бактеріальної плямистості. Високоврожайний гібрид. Призначений для отримання томат-пасти, цільноплідного консервування, свіжого споживання. Добре плодоносить на грунтах будь-яких типів, особливо важких. Рекомендовано густота стояння 28 – 35 тис./га.

Основні характеристики: ранньостиглість; невибагливість; продуктивність; якість плодів; стійкість до захворювань.

Лампо. Високоінтенсивний ранньостиглий гібрид томату, створений спеціально для механізованого (комбайнового) прибирання. Плоди стійкі до механічних пошкоджень. Призначений в першу чергу для переробки на томат-пасту, сік і інші томатопродукти, тому має дуже високий вміст сухих речовин. Плоди починають дозрівати вже на 100 – 105 день від сходу насіння. Форма плодів овально-кубовидна, плоди завжди однорідні як по формі, так і за масою. Середня маса плоду 60 – 70 г. Забарвлення плодів - яскраво-червоне, однорідне зовні і при розрізі. Дружнє дозрівання, близько 70 % збору доводиться на перші декади плодоношення. Кущ середньої сили росту, компактне зав'язування плодів. Оптимальна схема посадки дворядна або однорядна, залежно від технології вирощування, густота рослин до 30 тис./га. Добре адаптований для всіх зон промислового вирощування томатів. Стійкий до вертіцілезного в'янення, фузаріозу, бактеріальної плямистості, до вершинної гнилизни плодів. Плоди стійкі до сонячних опіків.

Основні характеристики: придатність для механізованого збирання; ранньостиглість; врожайність; однорідна продукція; транспортабельність.

Редскай. Середньоранній гібрид з кубовидно-округлими "інноваційними" плодами, які мають більш щільну в порівнянні зі звичайними сортами тканину плаценти. Завдяки цьому плід щільніший, ніж найбільш поширені на ринку сорти, і дуже добре пристосований для механічного збирання врожаю. Плід з дуже інтенсивним червоним зовнішнім забарвленням, масою 65 – 90 г. Дуже хороша в'язкість і вміст сухих речовин дозволяють використовувати плоди для консервації і заморожування "кубиками". Рослина середньої потужності з концентрованим дозріванням. Стійкий до Va, Vd, Fol: 0,1, PST.

Основні характеристики: транспортабельність; механізоване збирання; універсальність в переробці;концентроване дозрівання.

ТристарВисоковрожайний гібрид томата подвійного призначення: для переробки і реалізації в свіжому вигляді. Дозрівання починається на 110 – 120 день після сходу насіння. Плоди 90 – 140 г, кубовидно-перцевидні, яскраво-червоні, щільні, транспортабельні. Однорідності продукції. Високий вміст сухих речовин. Стійкий до вертицильозного в'янення, фузаріозу, нематоди, бактеріальної плямистості (V, Fol: 0,1, Ma, Mi, Mj, PST). Завдяки крупності плодів, придатний як для механічного, так і ручного збирання. Урожайність в різні роки випробувань становила від 70 до 160 т/га в залежності від умов та способу вирощування. Рекомендований для південних регіонів вирощування, проте при вирощуванні через розсаду дає високу врожайність і якість плодів також в лісостепу.

Основні характеристики: продуктивність; невибагливість; транспортабельність; великий плід для ручного збирання; механізоване збирання.