Динамічна модель формування урожаю сільськогосподарських культур описує вплив чинників зовнішнього середовища на основні процеси життєдіяльності рослин (фотосинтез, дихання, ріст та розвиток), взаємозв'язок між цими процесами і складається з п'яти блоків (рис. 1) :

  1. підготовчого блоку - блоку вхідної агрометеорологічної інформації;
  2. блоку фотосинтезу;
  3. блоку дихання;
  4. блоку приросту рослинної маси;
  5. блоку зростання - блоку динаміки площі листя і біомаси органів рослин.

 

Мал. 2.2. Блок-схема прикладної динамічної моделі формування урожайності сільськогосподарських культур

 

Підготовчий блок  містить  розрахунок радіаційного і водних режимів посівів. Блок фотосинтезу включає розрахунок функції впливу температури і вологозабезпеченості посівів на фотосинтез, розрахунок онтогенетичної кривої фотосинтезу і інтенсивності фотосинтезу. Блок дихання містить  розрахунок онтогенетичної кривої дихання, витрат на дихання зростання і дихання підтримки життєдіяльних структур в активному стані. Блок приросту біомаси включає розрахунок балансу загальної біомаси посіву на одиниці площі - різниця прибуткової частини (фотосинтезу) і витратної частини (дихання). Блок зростання описує динаміку площі листової поверхні і динаміку маси вегетативних (листя, стебла, коріння) і репродуктивних (колосся) органів.

Модель дозволяє вести розрахунок динаміки накопичення вегетативної рослинної маси та маси колосся, тобто майбутнього урожая. Отримана величина урожаю співставляється зі величиною, яка розраховується за середніми багаторічними даними, чим самим надається оцінка умов формування урожаю в порівнянні з середніми багаторічними умовами.  Розрахована оцінка умов формування урожаю в поєднанні з прогнозом тенденції урожаю за методом гармонійних ваг дозволяю прогнозувати очікуємий рівень урожайності.

 

Суха біомаса органів (г/м2)

 

Площа листя, радіація, суми т-р, функції впливу