1. АГРОТЕХНІКА ВИРОЩУВАННЯ ТОМАТІВ.

1.1 ВИРОЩУВАННЯ ТОМАТІВ РОЗСАДНИМ ТА БЕЗРОЗСАДНИМ СПОСОБАМИ.

 

Вибір ділянки та місце в сівозміні. Кращі грунти для томата - супіщані і легкі суглинки, що добре прогріваються, багаті перегноєм, з рівним рельєфом і нейтральним рН. Слабокислу і слаболужну реакцію грунту томат переносить добре. Менш придатні - важкі перезволожені ґрунти, де томат вирощують на грядках-гребенях. Погано ростуть на важких глинистих і перезволожених грунтах. Кращими попередниками для томата є огірок, капуста після добрива великими дозами добрив, коренеплоди, цибуля; в польових сівозмінах - багаторічні трави, суміші однорічних трав на зелений корм, бобові культури, озима пшениця. Не рекомендується розміщувати томат після картоплі, перцю, баклажана, томату, оскільки він уражається одними і тими ж хворобами і шкідниками. Незмінні посіви переносить погано і вже на третій четвертий рік починає різко знижувати врожайність (дивись № 5 Брежнев Д.Д. Томаты. с. 124-128).

Підготовка ґрунту і основне внесення добрив. Томат вирощують розсадним і безрозсадним способами. При розсадном способі вирощування, підготовку грунту починають безпосередньо після збирання попередника з подрібнення рослинних залишків дисками. Через 10-12 днів проводять оранку на глибину 22-25 см на легких ґрунтах і 25-27 см на важких. Восени проводять одну - дві культивації з метою боротьби з бур'янами і вирівнювання грунту. Ранньою весною грунт боронують, при необхідності 2 -3 рази культивують на глибину 8-10 см. Напередодні висадки розсади проводять культивацію на глибину 12-14 см. Для безрозсадної культури обробіток ґрунту має забезпечити рівномірну глибину посіву насіння, отримання дружних, рівномірних сходів, а також знизити засміченість посівів. Осіння обробка ґрунту включає 1-2 лущення безпосередньо після збирання попередника, ранню зяблеву оранку з внесенням мінеральних добрив на глибину 27-30 см одночасно з боронуванням або коткуванням при наявності вологи в ґрунті і на 20-22 см - при її дефіциті. Потім проводять 2 культивації відповідно на 8-10 см і 12-14 см з інтервалом 10-12 днів. Обробіток грунту восени дає можливість навесні провести сівбу з мінімальною кількістю операцій з обробки грунту. Якщо ґрунти добре вирівняні з осені і немає багаторічних бур'янів, замість передпосівної культивації можна обійтися 2-3 разовим боронуванням зчіпкою з середніх борін. При невирівняному грунті передпосівний обробіток проводять комбінованим агрегатом на глибину сівби насіння з попереднім одноразовим боронуванням легкими боронами.

Головним фактором обробітку ґрунту при безрозсадному вирощуванні томата, особливо в південних регіонах України, є зменшення кількості операцій обробітку ґрунту у весняний період, що дає можливість максимально зберегти запаси вологи в ґрунті і його структуру. При вирощуванні безрозсадного томата хороші результати в боротьбі з бур'янами дає внесення гербіциду Трефлан 480 (2,0-3,0 кг/га д.р.) за 10-12 днів до сівби (дивись № 1 Божко Л.Е. Агрометеорологические условия и продуктивность овощных культур в Украине. с.119-127).

Для отримання 10 т врожаю рослини томата використовують 33 кг азоту, 13 кг фосфору і 45,5 кг калію. Органічні добрива під томат не вносять, їх краще вносити під попередник. Однак, на бідних ґрунтах доцільно вносити органічні добрива під зяб у вигляді перепрілого гною. Протягом вегетації, на початку розвитку томата, його забезпечують, насамперед, фосфором і калієм. Потім підсилюють азотом, а перед плодоношенням – калієм.

Мінеральні добрива доцільніше вносити в один термін - під зяблеву оранку. Їх можна вносити і під культивацію навесні в три етапи: під ранню культивацію, при посіві в рядки і підгодівлі. Дози мінеральних добрив розраховують балансовим методом за результатами агрохімічного аналізу з урахуванням виносу поживних речовин рослиною під запланований урожай і засвоєння їх з добрив. На темно-каштанових грунтах ефективно вносити N120 Р180К60-90, на дерново-підзолистих – N60-80 Р80-100 К80-100, темно-сірих лісових і чорноземах опідзолених – N80-90Р90-120К70-120. На чорноземних грунтах півдня України для отримання високого врожаю вносять N120 Р120 К90 (без внесення гною).

Для основного внесення (під ріллю або під першу культивацію) використовується 2/3 загальної дози мінеральних добрив. Решту вносять у вигляді підгодівлі разом з поливною водою (фертигація). Перший раз підгодовують через 10-15 днів після посіву (посадки розсади), другий - до початку плодоутворення в дозах (N20 Р20 К15).

Використання крапельного зрошення вимагає ретельного розрахунку і внесення легкорозчинних форм мінеральних добрив. Програмуючи фертигацію, враховують напрямок використання продукції: для свіжого споживання та переробки. Добрива вносять диференційовано для трьох періодів зростання і розвитку рослин томата: - від всходови (або висадки розсади) до початку цвітіння перших кистей; - від початку цвітіння до початку дозрівання; - від початку дозрівання до кінця плодоношення. Так, отримання плодів для свіжого споживання вимагає внесення азоту за наведеними вище періодами: 1-2 кг/га щодня; 2-3, 3-2,5 кг/га щодня. Відповідно фосфору: 1 - 0,7; 2 - 0,8; 3 - 0,6; калію: 1 - 2,0; 2-3,0; 3-5,0. Для отримання плодів на переробку вносять поживні речовини за періодами зростання: азоту: 1-1,5; 2-2;3-3,5; фосфору 1-0,7; 2-0,8; 3-0,6; калію: 1-0,9; 2-2,5; 3-3,0 кг/га щодня.

Висаджування розсади. Терміни висадки розсади у відкритий грунт залежать від грунтово-кліматичних умов і призначення врожаю. Для раннього споживання, розсаду висаджують в Закарпатті та Південному Степу – у другу декаду квітня, Північному Степу - 25 квітня, Лісостепу - 5-15 травня і в Поліссі - 10-20 травня. Для середніх термінів плодоношення - відповідно 1-15 травня, 10-20 травня, 15-25 травня. Масові терміни висадки для пізніх строків збирання на тиждень пізніше (дивись № 2 Божко Л.Ю. Клімат і продуктивність овочевих культур в Україні. с. 48-50).

Висаджувати розсаду у відкритий грунт починають з ранніх сортів і закінчують пізніми. Грунт до або після висадки добре зволожують. Через 3-4 дні підсаджують рослини замість тих, що не прижилися. Хороші результати дає використання касетної розсади. При безрозсадному способі вирощування томатів, насіння висівають в терміни, що гарантують отримання дружних сходів і збереження їх від заморозків. У Закарпатті та Південному Степу це 5-10 квітня, Центральної і Північної Степу 15-20 квітня, і Лісостепу - 20-30 квітня. При таких строках сівби сходи з'являються пізніше останніх заморозків. В Степу останні найбільш вірогідні заморозки бувають в останні дні квітня до 2 травня, а в Лісостепу - 18-21 травня. Запізнення з сівбою знижує врожай на 20-25%.

Для вирощування розсади необхідно 0,4-0,5 кг/га насіння при посіві в грунт овочевими сівалками СО - 4,2 і СКОН - 4,2-2 кг/га, точного висіву (Клен, Гаспадро) - 1,0 кг/га. В умовах зрошення насіння томата, як правило, висівають на глибину 3-4 см. Одночасно з сівбою основною, висівають і культури: ячмінь, редиску, салат з таким розрахунком, щоб вони з'являлися через кожні 2-5 м. Без зрошення на півдні, де під впливом високих температур і сухих вітрів верхній шар грунту швидко висихає, на легких грунтах сходи можна отримати при посіві їх на глибину 4-5 см. У випадку пересихання верхнього шару грунту після сівби проводять укочування поперек або по діагоналі напрямку рядків (дивись № 3 Божко Л.Ю. Вплив агрометеорологічних умов на фотосинтетичну  продуктивність овочевих культур. с. 155-163).

При краплинному зрошенні томата більш технологічними є стрічкові схеми розміщення рослин 90 + 50, 100 + 40, 140 + 40, 180 + 30 см з відстанню між рослинами в ряду 30-35 см. Схему сівби визначають залежно від сорту і умов вирощування (дивись № 6 Кружилин А.С. Выращивание овощных культур и картофеля при орошении. с. 42-47).

Переваги вирощування томата з великою відстанню між рядками і стрічками в тому, що збільшується питома вага оброблюваної площі просапними культиваторами, знижуються витрати праці на прополку бур'янів в рядках, зменшується вартість поливної мережі системи крапельного зрошення за рахунок розрідженої схеми прокладки поливних трубопроводів (один трубопровід всередині стрічки ), створюються більш сприятливі умови для збирання врожаю.

Догляд за посівами. Всі операції по догляду повинні забезпечувати найкращі умови для росту і розвитку рослин. Це - розпушування грунту, мульчування, полив, підживлення (фертигація), захист рослин від бур'янів, хвороб і шкідників.

Розпушування грунту. Урожайність розсадного томата в значній мірі залежить від своєчасного проведення міжрядних розпушуваннь, прополок. Після висадки розсади перший раз розпушують міжряддя тракторними просапними культиваторами зі стрілчастими лапами і бритвами на глибину 6-8 см. Друге розпушування проводять через 10-12 днів після першого на глибину 8-10 см.

При безрозсадному вирощуванні томатів посіви до сходів боронують легкими боронами впоперек рядків або по діагоналі поля. Боронування раціональніше проводити в два сліди в різних напрямках або агрегатами укомплектованими боронами в два ряди. Якщо поява сходів затримується, що спостерігається при прохолодній весні, боронування повторюють. При проведенні боронування норму висіву збільшують на 20-25%. Загущені посіви для проріджування бажано боронити легкими боронами в період 2-3 справжніх листків упоперек рядків або по діагоналі поля. Перший міжрядний обробіток після появи сходів починають культиваторами з лапами бритвами на глибину 4-5 см, другий - 6-8 і третій - 10-12 см. При утворенні на рослинах 4-5 листків формують густоти посіву механічним проріджуванням. Для ранньостиглих сортів густота рослин повинна бути 45-50 тис. шт/га, середньостиглих і пізньостиглих 50-60 тис. шт/га.

Мульчування. Розсадним способом томат іноді вирощують під крихтою. Для мульчування можуть використовувати солому, торф, тирсу або інші матеріали. Останнім часом широко використовують світлонепроникну плівку. Чорною плівкою шириною 70 см і товщиною 40-60 мк вкривають грядки. Розсаду висаджують стрічками відповідно до схеми посадки в отвори плівки. У цьому випадку спочатку укладається поливний трубопровід, а потім мульчуюча плівка. При механізованому укладанні поливних трубопроводів і плівки ці операції проводять одночасно. Мульчування грунту світлонепроникною плівкою в поєднанні з крапельним зрошенням дає можливість економити поливну воду, створити сприятливі умови для розвитку рослини, очистити поле від бур'янів, виключити ущільнення грунту, що в результаті суттєво підвищує врожайність томата.

Зрошення. Сучасна технологія вирощування томата, як і інших овочевих культур, передбачає використання для поливу систем крапельного зрошення. Забезпечення томата вологою в різні фази розвитку і при різних способах вирощування (розсадний, безрозсадний) істотно розрізняються. При безрозсадному вирощуванні для нормального розвитку кореневої системи і вегетативної маси оптимальним діапазоном вологості в період сходи-початок плодоутворення є 70-100 % НВ. У період масового плодоутворення вологість грунту не повинна бути нижче 80-85 % НВ. В останній період (помірного підвищення врожайності при зниженні якісних показників) передполивна вологість повинна становити не менше 70 % НВ (дивись № 6 Кружилин А.С. Выращивание овощных культур и картофеля при орошении. с. 42-47).

Для розсадного томата після висадки вологість грунту повинна становити не менше 80 % НВ. Після того, як розсада приживеться, режим вологості грунту підтримують аналогічно варіанту безрозсадного способу вирощування. Протягом періоду вегетації змінюється також необхідний обсяг зволоження грунту, тобто ширина і глибина зволоженої зони. Ширина смуги зволоження визначається шириною стрічки посіву (посадки) і в початковий період вегетації повинна бути не менше 40 см. При такій ширині глибина просочення на суглинних грунтах становить 20-25 см. З початком плодоутворення обсяг зволоження грунту з кожним поливом необхідно поступово збільшувати і протягом всього періоду плодоношення смуга зволоження повинна бути не менше 60 см при глибині 40 см. Площа зволоження в першому випадку становить 20-22 %, у другому збільшується до 35 % від загальної площі поля. Залежно від значення предполивної вологості грунту, ширина і глибина смуги зволоження змінюється і величина поливної норми. На суглинних грунтах, в той період коли розсада томатів приживається в грунті до початку плодоутворення, при розташуванні поливного трубопроводу з водовипусками через 30 см в центрі стрічки і передполивної вологості грунту не нижче 70 % НВ поливна норма становить 50-60 м3/га. Тривалість поливу з такою величиною поливної норми становить приблизно 3 години. Початок плодоутворення і в період плодоношення з предполивною вологістю ґрунту 80-85 % НВ, шириною смуги 60 см і глибиною 40 см при схемі висіву (140 + 40 см) величина поливної норми відповідно становить 70-90 м3/га. Для поливу такою нормою необхідно від 3,5 до 5 годин. В період інтенсивного водоспоживання міжполивний період становить не більше 3-4 дня.

З підвищенням врожайності для підтримки оптимальної вологості грунту необхідно проводити поливи значно рідше, нормою 110-130 м3/га. У перший період вегетації - від сходів до початку плодоутворення томата, контролюють вологість в шарі 20-25 см. У цьому випадку Тензіометр (його керамічний зонд) встановлюється на глибині 10-20 см на відстані 10 см від осі центру рядка в сторону меншого міжряддя. Значення потенціалу грунтової вологи (показання тензіометра) в цей період в залежності від типу грунту становить 0,063-0,074 МПа. У період плодоношення томату вологість грунту необхідно контролювати в шарі 0-40 см на тій же відстані. Для цього Тензіометр встановлюють на глибину 20-30 см. Значення вологості грунту – 80 % НВ відповідає показанням тензіометра 0,035-0,043 МПа, а 85 % НВ - 0,026-0,034 МПа. У третій період поливи необхідно проводити при значенні потенціалу грунтової вологи 0,060-0,070 МПа.

Підживлення (фертигація). При краплинному зрошенні використовують легкорозчинні комплексні добрива Кристалоном, Кемира, Террафлекс. До зав'язування плодів співвідношення поживних елементів повинно бути N: Р 1,2-1,3: 1. У цей період через кожні три тижні необхідно вносити ортофосфорну кислоту. Під час формування плодів і збирання врожаю співвідношення має становити N: Р 1: 1,5. Калійну селітру бажано вносити перед цвітінням. Досвід свідчить, що для томата необхідно при фертигації застосовувати Террафлекс нормою 0,875 г на літр води. Якщо добриво подається не з кожним поливом, то норма повинна складати 1,0-1,25 г/м2/день протягом періоду від початку вегетації до раннього цвітіння. Починаючи з фази формування плодів цю норму збільшують в два рази (дивись № 6 Кружилин А.С. Выращивание овощных культур и картофеля при орошении. с. 42-47).

 

 

1.2 ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ГІБРИДІВ ТА СОРТІВ ТОМАТІВ.

 

 

Технологія вирощування гібридів і сортів томата промислового.

Підготовка ґрунту та добрива. Для томата найбільш відповідними є легкі за механічним складом ґрунти з вмістом гумусу вище 2 %. Оптимальним є pH 6-7. Небажані для томата грунти зі слабкою аерацією.

Підготовка грунту полягає в зяблевої оранкі на глибину 22-27 см восени і в культивації з боронуванням - ранньою весною. Ще одну культивацію проводять безпосередньо перед висадкою розсади або посівом. Органічні добрива краще вносити під попередник в нормі 30-40 т/га свіжого гною, це оптимізує використання поживних речовин. Мінеральні добрива необхідно вносити на підставі загального агрохімічного аналізу грунту. Фосфорні і калійні добрива вносять в дозі P2О5 100-110 K2О 170-190 кг д.р./га під оранку з осені. Азотні добрива необхідно вносити з весни і протягом всієї вегетації у декілька етапів (в основному в 3-4). При цьому кількість азоту на один га повинна бути в межах N 100-120 кг д.р. При добриві необхідно звернути увагу на кількість кальцію. Якщо його не досить, або він в не доступному стані тоді рослини підгодовують з мінеральними добривами з високим вмістом Са.

Вирощування розсади. Томати промислові вирощують через розсаду, або посівом у відкритий грунт. При вирощуванні томатів через розсаду посів насіння проводять з розрахунком термінів висадки і віку розсади. При цьому кількість насіння збільшують на 10-15 %. Розсаду вирощують без пікірування в касетах. Субстрат повинен бути підготовлений (і политий) за кілька днів до посіву, щоб він міг добре улежатися. Після посіву насіння прикривають піском, для підтримки оптимальної вологості. Оптимальна температура проростання насіння становит 25-27 0С. Вона не повинна опускатися нижче 13-15 0С і підніматися вище 42 0С - це біологічні мінімум і максимум для проростання. Сходи з'являються на 7-10 день. Після проростання сіянців температуру повітря на кілька днів знижують до 10-12 0С для загартовування розсади, яке підвищує стійкість до хвороб. Далі температуру піднімають до 24 0С вдень і 19-20 0С вночі (дивись № 4 Ботнарь Л.С., Булгар Е.С. Изучение особенностей продуктивности фотосинтеза межсортовых гибридов томатов. с. 89-103).

Посадка розсади і посів насіння. Посадку томатів роблять, коли мине загроза травневих заморозків (1-10 травня степ України, 20-25 травня північ). При посадці особлива увага приділяється стану кореневої системи, необхідно максимально зберегти її цілісність. Посів насіння проводиться сівалками точного висіву на глибину 1-2 см. Сходи отримують на 8-14 день. У степовій зоні 15-20 квітня і на днів 10-15 пізніше на півночі. Схеми посадки і посіву залежать від сили росту, а також інших особливостей гібриду, умов поливу, а також способів вирощування рослин. Наприклад: 120 + 60 х 35 см (31,7 тис. росл./га), 70 х 35 см (40,8 тис. росл./га), 90 +50 х 30 см (47,6 тис. росл./га).

В залежності від площі посадки, посадку роблять за допомогою техніки, або вручну. Для цих цілей в основному використовують причіпні агрегати як вітчизняного, так і іноземного виробництва. Після посадки рослини обов'язково поливають. Полив може здійснюватися безпосередньо при посадці, або після неї. Але не в якому разі не можна допускати підсихання і в'янення рослин. Поливна норма води повинна становити не менше 0,5 л/росл. Через 3-4 дні роблять підсадку рослин і повторюють полив.

Полив. У районах недостатнього зволоження томати поливають до 6-9 разів за сезон поливної нормою 400-500 м2/га. Також обов'язковим є полив розсади після посадки (0,5-1 л/росл.), томат добре розвивається і плодоносить при достатній наявності ґрунтової вологи і низької відносної вологості повітря, тому застосування крапельного зрошення дозволяє отримати значні врожаї на цій культурі, особливо на інтенсивних гібридах типу Солероссо F1, Класік F1 і ін.

Догляд за рослинами. Догляд за томатами полягає в розпушуванні грунту, а також у боротьбі з бур'янами, хворобами, шкідниками. Розпушування міжрядь дозволяє поліпшити аерацію грунту (повітряний режим грунту). Як правило, розпушування грунту збігається з обробками проти бур'янів. Наявність на полі бур'янів не тільки створює конкуренцію томатам за світло, вологу та поживні елементи, а й створює сприятливе середовище для розвитку хвороб. Захист від бур'янів здійснюється або за допомогою агротехнічних прийомів (в т.ч. і ручних прополок), або за допомогою гербіцидів (детальніше № 16 http://eeb.lu.lv/EEB/201312/EEB_11_Cherif.pdf с. 179-184).

Технологія вирощування гібридів і сортів індетермінантного томата.

Грунт. Індетермінантні томати, це сорти що відрізняються необмеженим ростом. Це високорослі рослини. Суцвіття утворюється приблизно після 10 листа. Зазвичай вони пізньостиглі, поступово віддають урожай до морозів. Формують кущ в 1-2 стебла шляхом пасинкування на самому початку зростання. Грунт, який буде використано для індетермінантних томатів, починають готувати з осені. Для поліпшення структури грунту можна вносити органічні добрива, солому або торф. Рекомендується також використовувати сидерати (зелене добриво) з подальшим їх закладенням в грунт. Оранку потрібно проводити на глибину 30-40 см, рН 6,0-6,5.

Вирощування розсади. Процес вирощування починається з висіву насіння в ящики наповнені грунтовою сумішшю. Перед посівом грунт удобрюють і роблять маркування через 5 см на глибину 1 см і насіння розкладають через 1 см. Можна вирощувати розсаду без пікірування сіянців, при цьому насіння висівають безпосередньо в горщики. Оптимальна температура після посіву насіння і при появі сходів - 24-26 0С. Після розкриття сім'ядоль температуру знижують до 18-20 0С вдень і до 15-16 0С вночі. Через 7-10 днів температуру підвищують до 20-22 0С в сонячну погоду, 18-19 0С в похмуру і до 17-18 0С вночі. Пікіровка починається при появі першого справжнього листочка. Діаметр горщиків - 8-10 см. Пересаджені сіянці поливають теплою водою і затінюють на 2 дні. Після появи першої кисті в бутонах температуру знижують вдень до 18-20 0С, вночі до 16 0С. Оптимальна температура грунту 18-20 0С. За 10 днів до посадки поливи різко скорочують, одночасно знижуючи температуру, що добре сприяє гартуванню рослин. Загущеність і затінення стебел веде до швидкого зростання у висоту, що негативно позначається на якості розсади. Світло повинне потрапляти не тільки на листя, а й на стебла. Суцвіття, сформовані в таких умовах, мають невелику кількість квіток, які майже не зав'язують плодів.

Вік розсади залежить від розміру горщиків, періоду вирощування, умов вирощування і складає 8-10 тижнів. Після пікіровки відстань між рослинами повинна бути така, щоб листя не перекривали один одного. Коли розсада буде у фазі 8-11 справжніх листів, її висаджують на постійне місце. При виборі схеми посадки, як показує досвід, краще дотримуватися рекомендованої густини 2-2,5 рослини на м2 (за дворядною схемою 70 +50Х80-90 см, або однорядною 60-70Х80 см), а загущена посадка не дає додаткових переваг (дивись № 4 Ботнарь Л.С., Булгар Е.С. Изучение особенностей продуктивности фотосинтеза межсортовых гибридов томатов. с. 89-103).

Догляд за рослинами. Оптимальний температурний режим повітря під час вегетації - 16-28 0С. Температура ґрунту: влітку: 20-23 0С, взимку: 16-18 0С. Оптимальна різниця між денною та нічною температурами складає 6-8 0С. Якщо розвиток рослини сповільнюється - підвищують нічну температуру, що сприяє посиленому приросту біомаси. Оптимальна довжина дня для томата становить 14-16 годин. У період вегетації зниження температури до 13-15 0С призводить до обпадання зав'язі, нерозкриття бутонів. При температурі +10 0С припиняється ріст, при -0,5 0С гинуть квітки і плоди. При температурі +30 0С відбувається стерилізація пилку. Для поліпшення зав'язування плодів, квітучі суцвіття струшують. Всі пасинки з пазух листків віддаляються, і залишається тільки головний ствол. Якщо зламалася верхівка, останній пасинок заміщає головний пагін. При досягненні 2-х метрової висоти рослини прищипують (за цей час формується до 11 кистей). Бажано проводити формування кистей.

Добрива. Основну заправку роблять восени - це складає близько 70 % мінерального живлення (Р, К). Заправка калійними добривами здійснюється K2SO4 до 20-25 кг/га, при високій pH цю дозу можна збільшувати. Навесні, при посадці, дають стартове добриво (монокалійфосфат і аміачну селітру 300 кг/га). При такій схемі протягом 3-4 тижнів рослини не підживлюють. Система удобрення повинна базуватися на аналізі грунту і враховувати стадію розвитку рослини і погодні умови. Орієнтовно для отримання 20 кг/м2 готової продукції необхідно внести в грунт теплиці (з розрахунку на га) 40-60 т гною, 600-800 кг селітри (аміачної або калійної), 300-500 кг суперфосфату і близько 100 кг калімагнезія або діючої речовини: N 250-300, P2О5 100-150, K2О 150-200 кг/га. Щоб не допустити появи ознак кальцієвої недостатності (вершинної гнилизни) проводять листову підгодівлю розчином кальцієвої селітри (25 г/10 л води), три рази поспіль через 4 дні. Фосфору слід приділити особливу увагу на початку розвитку, для утворення кореневої системи, і в період утворення квіток і зав'язі (детальніше № 17 http://www.ijeit.com/Vol%203/Issue%2012/IJEIT1412201406_28.pdf с.141-146).

Полив. Поливна норма залежить від вологості і температури навколишнього середовища, а також пори року. Рослини перші 2-3 тижні після пересадки поливати не рекомендується. Вологи, вилитої при посадці, достатньо для початку росту і розвитку рослини. Важливо щоб вологість грунту в різні періоди вегетації була наступною: під час і після висадки розсади - 80-90 %, під час цвітіння - 70-75 %, перед збором врожаю – 80 %, під час збору врожаю - 75-85 %. Цього найлегше добитися при використанні крапельного зрошення. В залежності від пори року кратність поливів може бути від одного разу на 1-2 дня до 2-х разів на день.

 

 

1.3 СОРТИ ТОМАТА.

 

Томати індетермінантні.

Аксіома. Ранньостиглий індетермінантний біф-томат для плівкових теплиць. Великі плоди (180 – 200 грам, а в деяких умовах і більше), без плями при основі, з високою однорідністю. Плоди цих томатів багатокамерні, привабливої округлої злегка серцеподібної форми, соковиті, мають відмінні смакові якості, які поєднуються з високою транспортабельністю. Характерною особливістю гібрида є інтенсивно-червоне однорідне внутрішнє і зовнішнє забарвлення і відсутність білих і зелених прожилок. Аксіома відмінно зав'язує плоди навіть в несприятливих умовах. Міжвузля короткі, рослина потужна, відкрите, з високим рівнем генеративності, плоди добре захищені від сонячних опіків. Має високий рівень стійкості до вертицильозного в'янення (Va, Vd), фузаріозу (Fol: 0,1), вірусу тютюнової мозаїки (ToMV), відносно стійкий до нематоди (Ma, Mi, Mj). Гібрид чудово адаптований для всіх зон вирощування. Для вирощування в ранньовесняному і осінньому сезонах.

Основні характеристики: ранньостиглість; великі плоди; короткі міжвузля; зовнішне та внутрішне забарвлення.

Астона. Індетермінантний ранній гібрид томата для всіх сезонів у відкритому і закритому ґрунті. Плоди 170 – 190 грам, придатні до тривалого зберігання, плоскі, дуже вирівняні, прекрасного зовнішнього і внутрішнього забарвлення, стійкі до розтріскування. Рослина сильноросла, відкрита, високоврожайна. Стійкий до зниження температури, гарне утворення зав'язі в холодних умовах. Стійкий до вертицильозу, фузаріозу.

Основні характеристики: продуктивність; всесезонність, стійкість до розтріскування; тривале зберігання; однорідність продукції.

Джакарта. Великоплідний (200 грам і більше) індетермінантний гібрид з плодами для тривалого зберігання. Округлі, злегка сплюснуті плоди з гладкою шкіркою, однорідні за масою і формою. Зелена пляма біля основи відсутня. Стиглі плоди виділяються прекрасним внутрішнім і зовнішнім темно-червоним забарвленням. Рослини середньої потужності, тривалого плодоношення. Міжвузля середньої довжини. Зберігає великий розмір плоду до верхніх частин рослини. Стійкий до плямистості плоду. Незважаючи на те, що гібрид формує на гілці тільки 3 – 4 плоди, потенційна врожайність дуже велика завдяки великим розмірам плоду. Для осінньо-зимового обороту, коли зазвичай розміри плодів томатів зменшується, цей гібрид буде кращим вибором. У жарких періодах потребує підвищеного калійного живлення, що покращує колір плода. Форма плоду малочутлива до застосування гормонів. Основний рекомендований час висадки насіння в закритому грунті: з вересня по жовтень, з кінця грудня по квітень, у відкритому ґрунті – починаючи з квітня.

Основні характеристики: стійкий до гормонів; раннє дозрівання; красива форма і однорідність плодів.

Інтенс Один. Індетермінантний гібрид томата для скляних і плівкових теплиць. Сильна рослина з високою продуктивністю і широкою адаптацією до умов вирощування. Плоди мають інтенсивне забарвлення. Маса плоду 100 – 120 грам. Адаптований для різних зон. Підходить для всіх сезонів вирощування. Середньоранні та ранні терміни дозрівання. Має високий рівень стійкості до Va, Vd.

Основні характеристики: інтенсивне забарвлення; висока врожайність.

Кронос. Ранній індетермінантний гібрид для вирощування в ранньовесняному і осінньому сезонах в закритому ґрунті. Рослина дає дуже високий врожай, перша гілка закладається над 6 – 8 листом. Плоди масою 140 – 160 грам, щільні, швидко дозрівають, прекрасного товарного вигляду, дуже транспортабельні, зберігають всі свої якості більше місяця. Стійкий до вертицильозу, фузаріозу. Дуже хороші результати показує в плівкових теплицях. Добре відгукується на посилене азотне живлення перед початком плодоношення.

Основні характеристики: ранньостиглість; товарний вигляд; щільність; продуктивність; тривале зберігання.

Піза. Ранній індетермінантний гібрид томату для вирощування в ранні терміни в плівкових теплицях і на шпалері у відкритому ґрунті. Невеликі міжвузля, формує дуже велику кількість прекрасних гілок, перша гілка закладається над 5 – 7 листом. Плоди масою 90 – 120 грам, овально-яйцеподібні, щільні, швидко дозрівають, дуже транспортабельні, довго зберігають всі свої якості. Відмінний товарний вигляд при зборі як гілками, так і одиночними плодами. Прекрасні смакові якості. Стійкий до вертицильозу, фузаріозу, бактеріальної плямистості, частково стійкий до нематод.

Основні характеристики: ранньостиглість; щільність плодів; товарність продукції; смакові якості; стійкість до захворювань.

Шеннон. Індетермінантний ранньостиглий гібрид томата з плодами для тривалого зберігання. Розмір плоду 160 – 180 грам. Форма плоду округла, злегка плоска. Зберігаються більше 3 тижнів. Стійкий до вірусу тютюнової мозаїки (Tm), вертицильозного в'янення (V), фузаріозу і Fusarium Radici (Fr), нематоди (N). Рослина помірної сили росту. Середні міжвузля при оптимальній схемі азотного харчування. Призначений для скляних і плівкових теплиць і відкритого ґрунту. Дає стабільний врожай при температурі на кілька градусів нижче в порівнянні з іншими гібридами. Прекрасні результати при ранніх (зимових) термінах посадки. Рекомендований для всіх зон вирощування.

Основні характеристики: ранньостиглість; тривале зберігання; холодостійкість; щільність; стійкість до захворювань і нематоди.

Томати промислові.

Вулкан. Промисловий томат для масових строків комбайновго збирання. Гібрид формує компактний кущ з концентрованим зав'язуванням. Слабочутливий до стресових умов під час цвітіння і зав'язування (спека, повітряна посуха). Завдяки комбінації швидкого початку дозрівання (105 – 110 днів після сходу насіння), дружності дозрівання, гарної стійкості до перезрівання, і відсутності плодоніжок в купі є одним з кращих на сьогодні томатів для механізованого збирання. Плоди томату "класична сливка", в середньому 70 – 80 г., дуже інтенсивно пофарбовані, не мають білого стержня при розрізанні. Рекомендований для вирощування як через розсаду, так і прямим висівом. Оптимальна густота рослин в полі 30 – 35 тис./га. Має високу польову стійкість до вертицильозного в'янення, фузаріозу, а також бактеріальної плямистості.

Основні характеристики: збирання комбайном; концентроване дозрівання; однорідність плодів; адаптованість до жарких умов.

Дональд. Ультраранній промисловий томат (період дозрівання 80 – 95 днів від сходу насіння). Відрізняється відмінною транспортабельністю і високими смаковими якостями. Рослина невелика, більш компактна, тому легше переносить загущення і вирощування за дворядковою схемою, листя добре захищають плоди від сонячних опіків. Плід округло-овальний, середньою масою 45 – 55 г., має одну з найбільш насичених червоних забарвлень серед томатів. Має досить високу врожайність (близько 90 т/га). Плоди дозрівають практично всі одночасно. Томати стійкі до вертицильозного в'янення, фузаріозу, бактеріальної плямистості. Плоди легко відділяються від плодоніжки, не залишаючи зеленого "сміття" в купі, тому урожай легко забирається за допомогою комбайна.

Основні характеристики: сильне забарвлення; однорідність; ранньостиглість; придатність для механізованого збирання.

Інкас. Ранній високоврожайний кущовий гібрид для будь-яких видів переробки та свіжого споживання. Один з кращих гібридів для консервування цілих плодів без шкірочки. Рослина середньоросла, компактна. Плоди по 80 – 100 г., щільні, яскраво-червоні, перцевидні, м'ясисті, однорідні, стійкі до сонячних опіків, дуже дружні в дозріванні, транспортуються на далекі відстані без втрат якості. Стійкий до фузаріозу (раси 0,1) і вертицильозу. Цей гібрид прекрасно адаптований до різних зон вирощування, добре реагує на хороший агрофон. На кращих полях неодноразово досягалася врожайність до 120 т/га.

Основні характеристики: ранньостиглість; продуктивність, щільність; якість плодів; універсальність для переробки.

Класик. Універсальний гібрид з раннім дозріванням (95 – 105 днів). Має хорошу зав'язку плодів при високих температурах. Рослина середньоросла, компактна, стійка до стресових умов вирощування, добре прикриває плоди. Для гібрида характерно концентроване зав'язування і дуже дружнє дозрівання. Плоди овально-подовжено-сливовидні, однорідні за формою і масою, дуже м'ясисті і щільні. Середня маса плоду в залежності від способу вирощування – 80 – 110 г. Високі смакові якості проявляються і в свіжому вигляді і в консервації. Стійкий до нематоди, вертицильозного в'янення, фузаріозу, бактеріальної плямистості. Високоврожайний гібрид. Призначений для отримання томат-пасти, цільноплідного консервування, свіжого споживання. Добре плодоносить на грунтах будь-яких типів, особливо важких. Рекомендовано густота стояння 28 – 35 тис./га.

Основні характеристики: ранньостиглість; невибагливість; продуктивність; якість плодів; стійкість до захворювань.

Лампо. Високоінтенсивний ранньостиглий гібрид томату, створений спеціально для механізованого (комбайнового) прибирання. Плоди стійкі до механічних пошкоджень. Призначений в першу чергу для переробки на томат-пасту, сік і інші томатопродукти, тому має дуже високий вміст сухих речовин. Плоди починають дозрівати вже на 100 – 105 день від сходу насіння. Форма плодів овально-кубовидна, плоди завжди однорідні як по формі, так і за масою. Середня маса плоду 60 – 70 г. Забарвлення плодів - яскраво-червоне, однорідне зовні і при розрізі. Дружнє дозрівання, близько 70 % збору доводиться на перші декади плодоношення. Кущ середньої сили росту, компактне зав'язування плодів. Оптимальна схема посадки дворядна або однорядна, залежно від технології вирощування, густота рослин до 30 тис./га. Добре адаптований для всіх зон промислового вирощування томатів. Стійкий до вертицильозного в'янення, фузаріозу, бактеріальної плямистості, до вершинної гнилизни плодів. Плоди стійкі до сонячних опіків.

Основні характеристики: придатність для механізованого збирання; ранньостиглість; врожайність; однорідна продукція; транспортабельність.

Редскай. Середньоранній гібрид з кубовидно-округлими "інноваційними" плодами, які мають більш щільну в порівнянні зі звичайними сортами тканину плаценти. Завдяки цьому плід щільніший, ніж найбільш поширені на ринку сорти, і дуже добре пристосований для механічного збирання врожаю. Плід з дуже інтенсивним червоним зовнішнім забарвленням, масою 65 – 90 г. Дуже хороша в'язкість і вміст сухих речовин дозволяють використовувати плоди для консервації і заморожування "кубиками". Рослина середньої потужності з концентрованим дозріванням. Стійкий до Va, Vd, Fol: 0,1, PST.

Основні характеристики: транспортабельність; механізоване збирання; універсальність в переробці; концентроване дозрівання.

Тристар. Високоврожайний гібрид томата подвійного призначення: для переробки і реалізації в свіжому вигляді. Дозрівання починається на 110 – 120 день після сходу насіння. Плоди 90 – 140 г, кубовидно-перцевидні, яскраво-червоні, щільні, транспортабельні. Однорідності продукції. Високий вміст сухих речовин. Стійкий до вертицильозного в'янення, фузаріозу, нематоди, бактеріальної плямистості (V, Fol: 0,1, Ma, Mi, Mj, PST). Завдяки крупності плодів, придатний як для механічного, так і ручного збирання. Урожайність в різні роки випробувань становила від 70 до 160 т/га в залежності від умов та способу вирощування. Рекомендований для південних регіонів вирощування, проте при вирощуванні через розсаду дає високу врожайність і якість плодів також в Лісостепу.

Основні характеристики: продуктивність; невибагливість; транспортабельність; великий плід для ручного збирання; механізоване збирання.