. ВПЛИВ АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИХ УМОВ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ТОМАТІВ

 

Практично томати вирощуються по всій території України, але найбільші посівні площі зосереджені в областях Північного та Південного Степу. У всіх районах практикується вирощування різних за скоростиглістю сортів для продовження надходження врожаїв до населення якомога довше. Ранньостиглі сорти дозрівають через 90 – 95 днів після сходів, середньостиглі – через 110 – 120 днів, пізньостиглі – 125 – 150 днів. Швидкість дозрівання томатів залежить також від природно кліматичної зони вирощування. Одні й ті ж сорти в південних районах дозрівають на 15 – 20 днів раніше, ніж в центральних районах України, і на 25 – 30 днів раніше ніж в північних.

Збір плодів залежить від погодних умов та характеру використання плодів. Для негайного використання в їжу збираються плоди у повній технічній стиглості. Для транспортування плодів в інші регіони їх краще  збирати у стані бланжової стиглості.

Настання зрілості томатів залежить від способу вирощування. При вирощуванні томатів розсадним способом збір плодів починається з другої декади липня в південних районах та з третьої декади липня  в центральних та північних районах. При вирощуванні безрозсадним способом надходження врожаю спостерігається з першої декади серпня і триває до кінця вересня, середини жовтня. Величина врожаю безрозсадних томатів нижче, ніж томатів вирощених розсадним методом. Крім того, величина врожаю томатів також залежить від способу збирання. При багаторазовому збиранні врожай вище, ніж при одноразовому (дивись № 4 Ершова В.Л. Возделывание томатов в открытом грунте. с. 89-93). Строки плодоносіння різних за скоростиглістю томатів відрізняються на 15 – 20 днів.

В районах, де томати вирощуються без зрошення, на їх врожай значно впливають умови зволоження через одну – дві декади після висаджування розсади в ґрунт та умови температурного режиму.

В районах зрошуваного землеробства при дотриманні термінів і норм поливів врожай томатів залежить від забезпечення теплом впродовж вегетаційного періоду.