4.2.6 Десикація

 

 

У посівах соняшнику рослини достигають нерівномірно. Через 20 - 25 днів після цвітіння вміст олії в насінні досягає максимуму, але накопичення масла триває у міру збільшення маси насіння, яке закінчується на 35 - 40-й день після цвітіння (фаза фізіологічної стиглості). Далі відбувається фізичне випаровування води із сім’янки і настає фаза повної (господарської) стиглості. Для прискорення збирання і одержання сухого насіння посіви обробляють десикантами при середній вологості насіння на кореню не більше 30 %. Обприскування рослин десикантами при більш високій вологості насіння погіршує його якість – зменшується маса ядра і врожаю в цілому внаслідок гальмування фізіологічних
процесів [4,8].

Десикацію проводять через 35 – 40 днів після повного цвітіння хлоратом магнію (20 кг/га) або реглоном (2 л/га). У вологу осінь, а також у роки епіфітотійного розвитку кошикових форм гнилі збільшують норми хлорату магнію до 25 – 30 кг/га, або реглону – до 2,5 – 3 л/га.

Десиканти діють швидше при середньодобовій температурі понад
13 – 14 °С. Обробляти посіви ними треба в не спекотний час доби до 9 – 10 і після 15 – 16 год. З екологічної точки зору захід небажаний.