Тема 4 СОНЯШНИК (Helianthus annuus L.).

 

Тема включає дві лекції, кожна містить план, ключові слова, анотацію, список використаної літератури.

В лекції №1 викладено принципи, методи і показники оцінки впливу агрометеорологічних факторів на ріст, розвиток і формування врожайності культури протягом вегетації. Наведено методи розрахунку настання фаз розвитку, умов просихання насіння в період достигання та збирання врожаю, лінійного приросту рослин в залежності від агрометеорологічних умов. Наведені методи оцінки вологозабезпеченості посівів соняшнику. Розглядаються статистичні методи та метод математичного моделювання впливу погодних та кліматичних умов на врожай соняшника.

В лекції 2 проаналізовано основні технологічні прийоми вирощування соняшника на території України. Описана оцінка впливу строків сівби на терміни появи сходів і збирання соняшника, на врожайність. Наведено рекомендована густота посівів соняшнику по зонах України. Наводиться технологія вирощування соняшнику на зрошуваних землях України. Розглядається біоенергетична ефективність вирощування соняшнику при використанні традиційних та альтернативних технологій.

Для закріплення теоретичного матеріалу до теми надаються практичні роботи. Практичні роботи включають:

Тема забезпечена слайдами (19 слайдів), підстрочниками і тестами для самоперевірки (тести №1 – 10 питань і тести №2 –  20 питань).

Ключові слова: соняшник, ріст, розвиток, продуктивність, урожайність, теплозабезпеченість, вологозабезпеченість, агротехніка, оцінка, прогноз.

Підвищення кваліфікації. Знання, уміння, компетенції

Результати вивчення курсу

за темою 4:Соняшник(Helianthus annuus L.).

 

Після вивчення лекційного матеріалу і виконання практичних робіт слухачі повинні знати:

Після виконання завдань слухачі повинні вміти:

Оволодіти компетенціями.