5.2.4 Догляд за посівами

Догляд до і після появи сходів. Кірка, що утворюється на посівах цукрового буряка до появи сходів, утруднює доступ повітря до проростаючого насіння, затримує появу сходів. Сходи при цьому бувають дуже зріджені. Для розпушування ґрунту і знищення бур'янів за 3-4 доби до появи сходів поле боронують легкими боронами ЗБП-06 або райборінками 3-OР-0,7 на глибину 2-2,5 см. Досходовим боронуванням знищується до 70-80 % бур'янів. На дуже ущільнених ґрунтах, де легкі борони недостатньо розпушують верхній шар ґрунту, застосовують середні зубові. Боронують посіви впоперек напряму рядків або по діагоналі. Не слід боронувати посіви під час появи сходів. Кірку у цей період знищують ротаційними мотиками, які розпушують ущільнений ґрунт і не пошкоджують рослин. Можна застосовувати також легкі кільчасті котки [2, 3, 9, 11].

Перше неглибоке розпушування ґрунту в міжряддях здійснюють після появи неповних сходів цукрового буряка на глибину в міжряддях 3-4 см, в захисних зонах рядків - 2,5 см культиватором УСМК-5,4Б [2, 3].

Розпушування ґрунту на посівах цукрового буряка поліпшує доступ повітря до коренів, знищує бур'яни і запобігає пошкодженню рослин коренеїдом.

Післясходове боронування проводять після повноцінної появи сходів цукрового буряка у фазі першої пари справжніх листочків. У цей період корінці рослин мають довжину до 30 см і рослини майже не пошкоджуються. Якщо посіви зріджені (на 1 м рядка менше 25 рослин), боронування проводять пізніше - на початку утворення другої пари листочків.

У посушливу погоду розпушені й чисті від бур'янів ґрунти боронувати недоцільно. Не боронують і дуже зріджені сходи [2, 3, 9, 11].

Формування густоти посіву. Важливим заходом догляду за посівами є формування їх оптимальної густоти. Оптимальна густота цукрових буряків перед збиранням у зоні достатнього зволоження повинна бути 95-100 тис. рослин на 1 га, у зоні нестійкого зволоження - 85-90тис. рослин на 1 га і в зоні недостатнього зволоження - 80-85 тис. рослин на 1 га [2, 3, 9, 11].

Оптимальну густоту забезпечують висіванням на кінцеву густоту посіву або формують автоматичними (ПСА-2,7 і ПСА-5,4) і механічними проріджувачами (УСМП-5,4), культиваторами (УСМ К-5,4Б), а також сумісним застосуванням механічних проріджувачів з автоматичними. Робочі органи проріджувачів і культиваторів мають заглиблюватися в ґрунт не більше ніж на 3 см.

Автоматичні проріджувачі застосовують за початкової густоти насаджень 7-12 рослин на 1 м рядка у фазі до 4-х пар справжніх листочків. За будь-якого способу механізованого формування густоти посівів на 1 м рядка має бути 5-6 рослин [2, 3, 9, 11].

Формування густоти посіву завершують до появи 4-ї пари справжніх листочків.

Міжрядкове розпушування ґрунту. За інтенсивної технології вирощування цукрового буряка перше глибоке розпушування ґрунту в міжряддях проводять одночасно з підживленням мінеральними добривами відразу після формування густоти посівів. Кількість залежить від типу ґрунту, кліматичних умов, забур'яненості посівів. У західних та північних бурякосійних районах, де буває більше опадів і ґрунт ущільнюється, проводять 4-5, а на структурних і легких ґрунтах - 3-4 розпушування [2, 3, 9, 11].

Глибина розпушування залежить від стану ґрунту і кліматичних умов. На дуже ущільненому ґрунті та в районах із великою кількістю опадів для поліпшення доступу повітря до коренів буряку розпушування проводять на глибину 10-12 см; у посушливих районах і на пухких ґрунтах - 6-8 см. Вчасне розпушування міжрядь поліпшує умови росту і розвитку рослин і забезпечує приріст урожаю до 30-40 ц/га.

Глибокі розпушування проводять культиваторами, обладнаними долотоподібними лапами, в агрегаті з ротаційними робочими органами РБ- 54, а неглибокі - лапами-лезами.

Вдруге ґрунт розпушують після перевірки - через 8-10 діб після першого. Щоб запобігти утворенню ґрунтової кірки, наступні розпушування для знищення бур'янів роблять на меншу глибину [2, 3, 9, 11].

Останнім часом значного поширення набуває підгортання рослин цукрового буряка. Перше присипання бур'янів ґрунтом у захисних зонах рядків, яке можна поєднувати з підживленням і розпушуванням ґрунту в міжряддях, проводять у фази 2-4 справжніх листочків. Для цього використовують спеціальні підгортачі, які переміщують розпушену землю з міжрядь у зони рядків, присипаючи сходи бур'янів. Культиватори направляють у міжряддя по нарізаних під час сівби двох щілинах. Удруге бур'яни присипають ґрунтом у зонах рядків буряку одночасно з розпушуванням міжрядь до змикання листків у рядках, використовуючи для цього однобічні підгортачі з широкими полицями. Культиватор УСМК-5,4Б, як і в першому випадку, направляється по двох щілинах. Третє присипання бур'янів у зонах рядків проводять перед змиканням листків у міжряддях, однак при цьому потрібно запобігати засипанню точок росту буряка. Одночасно розпушують грунт у міжряддях. Висота ґрунтового гребеня не має перевищувати 1/3 висоти рослин [2, 3, 9, 11].