5.2.3 Сівба

Сіють буряк сівалками ССТ-12Б або ССТ-18В з шириною міжрядь 45 см з одночасним внесенням у рядки мінеральних добрив. Під час сівби дотримуються прямолінійності рядків та заданої ширини міжрядь. Кожне поле, незалежно від площі, потрібно засівати за один-два дні [2, 3, 7].

Згідно з новітніми підходами, в районах достатнього зволоження рекомендується збільшувати міжряддя до 60 см. Урожай коренеплодів і вихід цукру за різної ширини міжрядь є майже однаковими. Проте затрати праці на посівах з міжряддями 60 см зменшуються. Водночас, зауважимо, що у посушливіших південно-західних районах лісостепової зони збільшення ширини міжрядь цукрового буряка до 60 см призводить до зниження врожаю й цукристості коренеплодів.

За лабораторної схожості насіння не нижче ніж 90% висівають не більше 12-18 плодиків на 1 м рядка для наступного механізованого формування густоти насаджень рослин або по 10-12 плодиків з розрахунку на кінцеву густоту насаджень буряка [2, 3, 7].

Насіння під час сівби потрібно загортати у вологий шар ґрунту. На важких ґрунтах за умов достатнього зволоження буряк слід висівати на глибину 2,5-3 см, а на легких ґрунтах і структурних чорноземах - 3-4 см. Тільки в посушливі роки на легких ґрунтах у південних і східних районах, де під час сівби верхній шар ґрунту швидко підсихає, насіння потрібно висівати на глибину 4-5 см [2, 3, 7].

Щоб створити сприятливі умови для проростання насіння і забезпечити появу дружних сходів, поле коткують кільчастими котками впоперек напряму рядків. У районах, де ґрунти зазнають вітрової ерозії, для цього застосовують важкі гладенькі котки в агрегаті з легкими боронами, що сприяє кращому зберіганню вологи [2, 3, 7, 14].