5.2.2 Обробіток ґрунту

Вимоги до родючості ґрунту. Цукрові буряки дуже вибагливі до родючості ґрунту, його фізичного стану, забезпеченості макро- і мікроелементами. Найкращими ґрунтами для цукрових буряків є чорноземи типові малогумусні середньосуглинкові, чорноземи опідзолені середньосуглинкові, чорноземи лучні, лучно-чорноземні, темно-сірі опідзолені середньосуглинкові. Менш придатними є світло-та сірі опідзолені середньосуглинкові грунти [2, 3, 7, 8, 11].

Для буряків найбільш сприятливою є нейтральна і слаболужна реакція ґрунтового розчину - оптимальна кислотність ґрунтів - рН 6,0-7,0. Оптимальна щільність грунту – 1,0-1,2 г/см3. Цукрові буряки дають вищі врожаї на ґрунтах з високою аерацією. Найкращим співвідношенням води та повітря в ґрунті є 1:1, а оптимальна повітроємкість (некапілярна пористість) становить 12-20 % [2, 3, 7, 8].

Найкраще буряк росте на ґрунтах, багатих перегноєм. Цілком придатні для нього ґрунти низин і заплав. Високі врожаї отримують також на збагачених органічною речовиною і добре оброблюваних лучних і лучно-болотних, удобрених і забезпечених вологою темно-каштанових, глибоко оброблюваних і удобрюваних дерново-підзолистих ґрунтах. На кислих ґрунтах без попередньої їх нейтралізації буряк дає невисокі врожаї. Цукровий буряк може пристосовуватися до слабкозасолених ґрунтів. Недоцільно розміщувати буряк на важких глинистих, заболочених, бідних піщаних і кам’янистих ґрунтах [2, 3, 7, 8].

Основний обробіток ґрунту. Цукровий буряк формує основну частину врожаю в ґрунті, і є вибагливим до стану орного горизонту, тому своєчасний і якісний обробіток ґрунту має надзвичайно велике значення для формування високого врожаю коренеплодів.

Основний обробіток ґрунту повинен забезпечити знищення бур'янів, покращення фітосанітарного стану, нагромадження і збереження вологи, створення оптимальних агрофізичних умов для росту рослин. Глибина орного горизонту має бути не менше 25 см, щільність ґрунту - 1,0-1,4 г/см3 з доброю аерацією.

Найпоширенішими є два способи основного обробітку ґрунту - поліпшений і напівпаровий [2, 3, 7, 16, 21].

Поліпшений обробіток передбачає дворазове лущіння стерні. Перше проводять дисковими лущильниками або важкими дисковими боронами на глибину 5-6 см. При цьому прискорюється розкладання соломи, зменшується випаровування вологи, провокується проростання насіння бур'янів, знищуються або пригнічуються вегетуючі бур'яни. Через 10-12 днів після першого проводять друге лущіння лемішними лущильниками на глибину 12-14 см в агрегаті з важкими боронами. При появі бур'янів після лущіння їх знищують поверхневим обробітком з допомогою боронування, культивації та ін. Після внесення органічних і мінеральних (фосфорних і калійних) добрив проводять зяблеву оранку на глибину 28-32 см ярусними плугами наприкінці вересня - на початку жовтня. Цукровий буряк дуже негативно реагує на веснооранку. Поліпшений спосіб обробітку ґрунту найбільш ефективний у районах нестійкого та недостатнього зволоження.

Напівпаровий обробіток ґрунту рекомендується застосовувати у районах достатнього зволоження з вищою забур'яненістю полів. Він складається з лущіння стерні на глибину 5-6 см дисковими лущильниками у два сліди. Після внесення органічних і мінеральних добрив поле орють на глибину 28-32 см плугами з передплужниками в агрегаті з важкими боронами, а в посушливих умовах - з котками, не пізніше першої декади серпня. По мірі появи сходів бур'янів задля їх знищення виоране поле декілька разів обробляють боронами або культиваторами. У другій половині жовтня поле необхідно розпушити на глибину 16-20 см. Напівпаровий обробіток зменшує забур'яненість на 30-50%, збільшує запаси вологи в ґрунті на 20-30 мм. Перед настанням зими проводять безполицеве розпушування ґрунту на глибину 16-20 см. Важливим агротехнічним заходом є пізньоосіннє щілювання на глибину 45-50 см [2, 3, 7, 16, 21].

Дослідні дані свідчать, що рослини буряку на формування 1 ц врожаю потребують 8-10 м3 води. У степових і лісостепових районах за недостатнього зволоження для нагромадження і зберігання її на полях рекомендується проводити валкування снігу, а навесні затримувати талі води. Ці заходи підвищують урожайність цукрового буряка на 60 ц/га і більше [1, 2, 5, 10].

На початку весни, як тільки підсохнуть гребені скиб, грунт боронують і шлейфують. Вирівнювання й розпушування ґрунту сприяє зберіганню вологи та появі дружних сходів цукрового буряка.

Передпосівний обробіток проводять культиватором на глибину загортання насіння. Залежно від щільності та вологості ґрунту культиватори обладнують відповідними елементами. Для обробітку ґрунту з підвищеною вологістю культиватор обладнують стрілчастими лапами (270 мм), шлейф-балками й зубовими боронами. Передпосівну культивацію проводять під невеликим кутом до напряму сівби зі швидкістю руху агрегату 7 км/год. За потреби під передпосівну культивацію вносять гербіциди [2, 3, 7, 16, 21].

Для підготовки ґрунту під цукровий буряк доцільно застосовувати вітчизняні агрегати АРВ-8,1 -0,2, що забезпечує якісне розпушування ґрунту на задану глибину загортання насіння (2-4 см) без перемішування шарів; багатоопераційний - «Україна-АПБ-6», який за один прохід розпушує і вирівнює поверхню поля; агрегат причіпний, обладнаний змінними пасивними робочими органами «Європак Б-622» (фірма «Франц Кляйне»), який надійно виконує технологічний процес і за один прохід підготовлює ґрунт під сівбу цукрового буряка. За адаптивною технологією на ґрунтах важкого гранулометричного складу потрібно застосовувати комбіновані агрегати типу «Компактор» фірми «Лемкен», на легких ґрунтах - комбіновані агрегати типу «Унімат» фірми РАУ [6, 17].