Анотація

 

Тема 5: Цукровий буряк

За темою розроблено навчальний пакет документів, який складається з конспекту 2-х лекцій, переліку використаної літератури, ключових слів і анотацій до кожної лекції, слайдів для презентації, підрядкового тексту до них, двох видів тестів - навчальних і для контролю знань, таблиці врахування агрометеорологічних умов в технологічних процесах вирощування культури, а також практичної роботи з визначення норм і строків поливу цукрового буряка за вирощування в умовах зрошення.

Перша лекція на тему: «Вплив агрометеорологічних умов на ріст, розвиток і формування урожаю цукрового буряка» складається з п'яти підрозділів, в яких викладено коротку характеристику міжрічної динаміки посівних площ і врожайності цукрового буряка на території України; представлено стислу характеристику біологічних властивостей сільськогосподарської культури, її вимог до умов зовнішнього середовища; розглянуто основні районовані сорти і гібриди цукрового буряка; викладено принципи, методи, показники і критерії оцінки впливу агрометеорологічних умов на формування врожаю коренеплодів і продуктивність насінників цукрового буряка. Розглянуто методику спеціалізованого агрокліматичного районування території Східної Європи за ступенем сприятливості для вирощування цукрового буряка. Надано загальну характеристику сприятливості агрокліматичних ресурсів території України для вирощування культури. Розглянуто методи прогнозу врожайності коренеплодів цукрового буряка для територіальних рівнів адміністративної області і району. Огляд прогностичних методів супроводжується практичними прикладами їх застосування.

У другій лекції на тему: «Агротехніка вирощування цукрового буряка» розглянуто основні складові агротехніки вирощування культури: попередники в сівозмінах, технології обробітку грунту, складові системи догляду за посівами, норми внесення добрив, методи захисту від шкідників і хвороб, особливості вирощування цукрового буряка в умовах зрошення і технології вирощування насінників.

Ключові слова: цукровий буряк, сорт, гібрид, попередник, обробіток грунту, оптимальні терміни сівби, фаза розвитку, технологія догляду за посівами, добрива, шкідники, хвороби, норми зрошення, агрометеорологічні умови, фотосинтетично активна радіація, теплозабезпеченість, вологозабезпеченість, продукційний процес, лімітуючі фактори урожайності, прогноз урожайності.

Результати вивчення курсу за Темою 5: Цукровий буряк

 

Після вивчення лекційного матеріалу і виконання практичних робіт студенти повинні знати:

 

Після виконання завдань студенти повинні вміти: