3.2.1 Агрометеорологічні умови періоду сівба-сходи

Сівба високоякісним насінням - найважливіша умова досягнення високих урожаїв. У різних країнах існують спеціальні правові акти, якими регулюються якісні вимоги до посівного матеріалу при його виробництві і продажу, а також контроль за їх виконанням [1]. Останнім часом ситуація у насіннєвому контролі України наближається до міжнародних вимог. Зокрема, з’являються лабораторії і впроваджуються методи для оцінки посівних якостей насіння за правилами Міжнародної асоціації перевірки насіння (ІSТА), а також сортових якостей за схемами OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку).

Починаючи з 2009 року розпочато дослідження з ґрунтового і лабораторного контролю батьківських форм гібридів кукурудзи відповідно до схеми сортової сертифікації OECD, внаслідок чого Україна набула членства у цій міжнародній організації у частині «зернові насіннєві схеми» та «насіннєві схеми кукурудзи та сорго» [2].

Якість насіннєвого матеріалу кукурудзи характеризують такі основні показники: гібридність, чистота, вологість, лабораторна й польова схожість, відкаліброваність, протруєння та інкрустація [1].

Відносно мінімальної температури проростання насіння в літературі існує чимало даних. Узагальнивши всі існуючі відомості, Ю.І. Чирков [3] вважає, що нижня границя проростання кукурудзи знаходиться в інтервалі 6-12 оС. Його власні досліди, проведені в польових умовах, показали, що проростання насіння відбувається при температурі вище 8 оС.

Коли зерно кукурудзи висаджують у вологий, теплий грунт, починається процес поглинення води через насіннєву шкірку, і зерно починає набухати. Зерно поглинає близько 30% від його початкової маси. (детальніше Procrop maize growth & development. р. 10-11).

При 10% повної вологоємності грунту насіння не проростає, це обумовлено нестачею вологи. З підвищенням зволоження грунту починається набубнявіння насіння, яке прискорюється зі збільшенням вологості до 80% повної вологоємності.

Глибина загортання насіння кукурудзи у вирішальному ступені залежить від грунтово-кліматичних умов. Досить крупне зерно кукурудзи вимагає для проростання багато води й кисню. Оптимальна глибина сівби кукурудзи на легких сухих ґрунтах становить 6 см, на середніх суглинних - 5 см і на важких - 4 см. Глибину загортання насіння під час сівби необхідно постійно контролювати [1].

Проростання починається з появи зародкового корінця, котрий прориває насіннєві оболонки (рис. 2.1). Цей процес називається накльовуванням. З початку проростання корінець росте швидше, аніж пагін. Корінець прориває оболонку насінини, виходить назовні, заглиблюється у ґрунт і починає поглинати воду. За сприятливих умов незабаром починає розвиватися стебло проростка, котре виходить на поверхню ґрунту. Для зростання і розвитку проросток витрачає енергію, яку отримує за рахунок розпаду органічних речовин, цукру, тобто дихання насіння.

Рисунок 2.1 – Етапи проростання зерна кукурудзи

Проростання насіння може відбуватися при різних температурах. При низьких температурах затримується витрата поживних речовин насінням і накопичення їх проростком. У результаті цього знижується здатність проростка долати опір ґрунту при виході на поверхню.

Суттєве значення для швидкості проростання насіння має зволоження грунту. У роботах [5, 6] підкреслюється необхідність врахування реакції насіння на зміну вологості ґрунту.

Згідно з Ю.І. Чирковим [3], який посилається на численні дослідження,

сівбу кукурудзи треба починати після переходу температури повітря через 10-12°С. На це ж вказують М.І. Гойса [7] та М.І. Володарський [8]. Дуже важливо, щоб після появи сходів не було заморозків, так як навіть невеликі заморозки (до - 3 ° С), які сходи кукурудзи переносять без помітних зовнішніх пошкоджень, ведуть до зниження врожаю.

Щодоби запізнення з сівбою після оптимального строку знижує урожайність на 1%. Тобто запізнення на тиждень означає зниження врожайності на 7%, запізнення на два тижні - на 14%, на три тижні - на 21% [1].

Запізнення з сівбою призводить до зменшення частки качанів у масі рослин за добу на 0,4-0,5%, до зниження вмісту сухої речовини на 0,3-0,5 % і концентрації енергії на 0,1%. У зв'язку із цим, як тільки наступлять стійкі необхідні температури, сівбу треба провести в стислий термін, щоб максимально використати вегетаційний період.