2.1.3 Характеристика сортів ярого ячменю

 

Ключові словаярий ячмінь, селекція, сорт, пластичність, урожайність, якість зерна, вимоги до умов середовища, посухостійкість, районування.

Анотація: узагальнена інформація про сорти ярого ячменю, районовані в Україні.

 

При адаптивній системі рослинництва на сьогодні необхідно впроваджувати у виробництво нові сорти ячменю ярого з підвищеними адаптивними властивостями. Слід також враховувати, що для розкриття генетичного потенціалу сортів рослин, у досить контрастних за ґрунтово-кліматичними умовами регіонах України, потрібно використовувати тільки рекомендовані для конкретної зони сорти.

В Україні створено багато цінних сортів ячменю, які повністю можуть забезпечити виробництво фуражним зерном і пивоварною сировиною. У Держреєстрі постійно зростає питома вага сортів інтенсивного типу. Науковий підхід до складання сівозмін та удосконалення сучасних технологій вирощування потребує, аби половину посівних площ ячменю засівали саме цими сортами.

В Україні районовані такі сорти ярого ячменю вітчизняної і зарубіжної селекції. як: Адапт, Бадьорий, Галактик, Галатея, Гостинець, Дніпровський 257, Донецький 14, Екзотик, Ельф, Миронівський 92, Нутанс 533, Одеський 151, Подолян, Раушан, Харківський 112 та ін. На полях Дніпропетровської області з 1990 по 2010 роки перевага віддавалася таким сортам: Бадьорий, Галактик, Донецький 14, Прерія, Геліос, Еней, Раушан, Нутанс 533 [14].

Бадьорий. Сорт пивоварного напряму, напівінтенсивного типу. Середньостиглий, тривалість вегетаційного періоду 80 - 90 діб. Висота рослин 68-70 див. Різновид субме-дикум. Стійкий до вилягання (8,7-9 балів), посухи (6,3-7,2 балів) та ураження збудниками основних хвороб (8,5-9 балів). Потенційна врожайність 9,5 т / га. Вважається одним з кращих вітчизняних пивоварних сортів. Вміст білка в зерні 10,7-11,0%, екстрактивність 81,0%, вирівняність зерна 99%. У виробничих умовах в 2006 р. на Іванівській ДС Сумської області урожайність сорту склала 4,72 т / га.

Донецький 14. Сорт степового екотипу, інтенсивний, пластичний, посухостійкий, стійкий до вилягання і найбільш поширених хвороб. Середньостиглий, вегетаційний період 76-86 днів, рослини низькорослі 53-61 див. Стійкість до вилягання 4,6; осипання 4,7; до посухи 4,2-4,7; придатність до механізованого збирання 4,5 бала. Слабо уражується борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, кореневими гнилями і приховано стебловими шкідниками. Толерантний до летючої та твердої сажки. Сорт зернофуражного і продовольчого напряму, вирівнюваність зерна висока (95 %), вміст сирого протеїну в зерні середнє 12,0-13,8 %. В екстремальних умовах вирощування дає високі і стабільні врожаї.

Прерія. Національний стандарт з посухостійкості. Оригінатор. Зона вирощування – степ. Колос дворядний, солом′яно - жовтий, остистий. Колос середньої довжини, не ламкий. Зерно плівочне, пружне, подовжене. Маса 1000 зерен 50 - 60 грамів. Вегетаційний період 70 - 78днів. Стійкий до полягання. Висока посухо- та спекостійкість. Сорт середньоранній, має міцну кореневу систему. Урожайність 53 – 60 ц/га

Еней. Тип розвитку - дворучка (альтернативний). Сорт інтенсивного типу. Високо адаптований для будь-яких умов вирощування, має підвищену посухостійкість. Добрі результати дає при внесенні повного мінерального живлення. Слабко уражується гельмінтоспоріозом і твердою сажкою. В закладах експертизи за роки випробування отримали середній урожай 54,5-55,7 ц/га, що на 13,7-17,4 ц/га більше стандартів. Рекомендований для поширення в зонах степу, лісостепу та полісся.

Раушан. Різновид Нутанс. Кущ напівпрямостоячий. Рослина ередньоросла. Колос напівпрямостоячий, циліндричний, пухкий, зі слабким восковим нальотом та салатовій забарвленням під час цвітіння. Маса 1000 зерен 47-56 гр. Сорт середньостиглий, вегетаційний період 76-93 дня. Стійкий до вилягання. Слабосприйнятливий до летючої та твердої сажки, сітчастої плямистості, кореневих гнилей і рінхоспоріозу. Екологічно пластичний. Добре реагує на внесення добрив, але на високих азотних фонах схильний до вилягання.

Нутанс 533. Різновид Нутанс. Колос дворядний солом'яно-жовтого забарвлення, довжиною 6-8 см, середньої щільності. Зерно плівчасте, жовте, середньої крупності, маса 1000 зерен 42-50 р. Сорт середньоранній (72-81 день), степового агроекотипа, посухостійкий, відрізняється хорошим кущінням і дуже високою пристосовністю до різних грунтово - кліматичних і погодних умов. Сорт добре пристосований до механізованого збирання та переробки, не обсипається, відрізняється стійкістю до посухи, і найбільш шкідливим грибних захворювань.

Прерія. Національний стандарт з посухостійкості. Оригінатор. Селекційно - генетичний інститут УААН. Виключне право використання сорту передано АФ «Степова». Зона вирощування – степ. Колос дворядний, солом′яно - жовтий, остистий. Колос середньої довжини, не ламкий. Зерно плівочне, пружне, подовжене. Маса 1000 зерен 50 - 60 грамів. Вегетаційний період 70 - 78днів. Стійкий до полягання. Висока посухо- та спекостійкість. Сорт середньоранній, має міцну кореневу систему. Урожайність 53 – 60 ц/га

Еней. Тип розвитку - дворучка (альтернативний). Сорт інтенсивного типу. Високо адаптований для будь-яких умов вирощування, має підвищену посухостійкість. Добрі результати дає при внесенні повного мінерального живлення. Слабко уражується гельмінтоспоріозом і твердою сажкою. В закладах експертизи за роки випробування отримали середній урожай 54,5-55,7 ц/га, що на 13,7-17,4 ц/га більше стандартів. Рекомендований для поширення в зонах степу, лісостепу та полісся.