1.3.3.Попередники озимої пшениці

Озима пшениця широко вирощуєть­ся в Україні із застосуванням сучасної інтенсивної технології. Суть останньої полягає в оптимізації умов вирощування пшениці на всіх етапах росту й розвитку рослин. Вона передбачає: розміщення культури після кращих попередників; використання інтенсивних сортів; застосування добрив на заплановану врожайність; роздрібне внесення азотних добрив протягом весни за даними ґрунтової і рос­линної діагностики; інтегровану систему захисту рослин від бур'янів, хвороб та шкідників; за потребою застосування регулято­рів росту (ретардантів), сівбу із залишенням постійних технологіч­них колій; дотримання високої професійної та виконавської дисци­пліни механізаторів при виконанні усіх технологічних операцій; організацію біологічного контролю за станом росту і розвитку рос­лин на основних етапах органогенезу.

Головною метою інтенсивної технології є максимальна реаліза­ція потенційної продуктивності пшениці шляхом раціональної мо­білізації природних та техногенних факторів урожайності.

Основою оптимізації умов вирощування озимої пшениці у передпосівний період є правильний вибір попередника.

Сучасні високопродуктивні сорти ози­мої пшениці відзначаються підвищеними вимогами до родючості ґрунту, вмісту вологи в ньому та його чистоти від бур'янів. Вибір попередників залежить від сівозмін, які використовуються в господарствах. Попередники для озимої пшениці підбирають з урахуванням ра­йону вирощування, структури посівних площ, реакції сортів на по­передник. Якість попередників суттєво залежить від родючості та механічного складу ґрунту. У посушливих та напівпосушливих південних районах її висівають насамперед після тих попередників, які найменше вису­шують кореневмісний шар ґрунту і після яких шляхом обробітку ґрунту створюються сприятливі умови вологозабезпечення сходів.

Кращими попередниками для пшениці в Степу України є чорні і зай­няті пари, горох, при зрошенні — люцерна. Приріст урожаю зерна пшениці, розміщеної після кращих по­передників, досягає 7-10 ц/га і більше порівняно з розміщенням її після стерньових попередників

За даними наукових досліджень та виробничої практики, кра­щими цілком задовільними попередниками для озимої пшениці, які широко застосовуватимуться з впровадженням інтенсивної техноло­гії її вирощування на всій площі, є теж кукурудза на силос, ріпак, греч­ка та деякі стерньові попередники, зокрема озима пшениця, посіяна після чорного пару або багаторічних трав (.Ковтун И.И., Гойса Н.И., Митрофанов Б.А. Оптимизация условий возделывания озимой пшеницы по интенсивной технологии.-с 166 -172).

В.П.Дмитренко на основі статистичної обробки величезної кількості агрометеорологічних спостережень розробив шкалу оцінки стану рослин озимої пшениці в осінній період за різними попередниками ( табл. 9) [5].

Таблиця 9 – Оцінка стану рослин озимої пшениці в осінній період за різними попередниками

Попередник

Відношення тривалості періоду до птимального

Найбільш ймовірні значення кущистості

сівба-сходи

сходи-кущіння

Кущіння-припинення вегетації

Пар

1,6

1,2

1,0

1,7 – 3,3

Стерня

1,7

1,5

0,9

1,6 – 2,8

Просапні культури

1,9

1,5

0,8

1,3 – 2,9