1.3.1.Обробіток ґрунту

Основною метою обробітку ґрунту у посуш­ливих районах є збереження вологи на час сівби пшениці, у районах достатнього зволо­ження — боротьба з бур'янами, якісне загортання післяжнивних решток і добрив, особливо при розміщенні озимої пшениці після ку­курудзи, багаторічних трав і внесенні органічних добрив, створення достатньо ущільненого орного шару — з щільністю 1,1-1,3 г/смта дрібно-грудочкуватого посівного шару — з перевагою (не менше 80 %) грудо­чок діаметром 1— 3 см і відсутністю грудочок діаметром більше 4 — 5 см; захист ґрунту від водної і вітрової ерозії. При вказаній щільності ґрунту водно-повітряний режим його найбільше сприятливий для розвитку рослин [3]. Від ступеню розпушування ґрунту залежить польова схожість та зимостійкість рослин озимої пшениці.

Багатьма дослідниками підкреслюється, що найбільша продуктивність озимої пшениці спостерігається при сполученні оранки з поверхневим обробітком ґрунту.

В цілому можна зробити висновок, що оптимізацію обробки ґрунту можна здійснювати за трьома основними напрямами:

1- зменшення глибини обробки ґрунту;

2 – заміщення відвального обробітку без відвальним;

3 – зменшення кількості операцій в технології вирощування і застосування з цією метою комбінованих агрегатів [4].

На зайнятих парах, які рано звільняються від урожаю парозаймаючої культури та забур'янені кореневищними бур'янами (пирієм повзучим, гострецем, хвощем польовим), а також після запирієних стерньових попередників проводять дворазове дискування на гли­бину залягання кореневищ (10-12 см) та оранку з коткуванням після з'явлення «шилець» пирію на глибину до 25 - 27 см. Пирій іноді знищують також вичісуванням (частіше на Поліссі).Ефективне застосування по вегетуючих рослинах гербіцидів: раундапу 3,5-4 кг/га, фюзилату 3- 4 кг/га.

Крім попереднього обробітку ґрунту велике значення надається боротьбі з бур’янами. У Степу після стерньових попередників, забур'янених кореневищними бур'янами, на темно-каштанових, солонцюватих грунтах важкого механічного складу поверхневий обробіток диско­вими лущильниками проводять на глибину 8-10 см, а на полях з коренепаростковими бур'янами дискування слід поєднувати з роз­пушуванням плоскорізами на глибину 20 - ЗО см та ущільненням верхнього шару ґрунту, що сприяє підвищенню вологозабезпече­ності ґрунту, зменшенню кількості коренепаросткових бур'янів, під­вищенню врожайності на 3 - 4 ц/га.

Оранку під пшеницю закінчують не пізніш як за 3 — 4 тижні до настання оптимальних строків сівби. При запізненні з оранкою ґрунт до початку сівби не встигає достатньо ущільнитись, що ство­рює загрозу розриву кореневої системи пшениці внаслідок його осі­дання. Про це особливо слід пам'ятати при сівбі після кукурудзи на силос (не запізнюватися з її збиранням і підготовкою ґрунту)( детальніше - Buklib. net /books/ 30110/ Пшениця.-с. 39-43).