Правильний вибір способу обробки грунту під ячмінь і якісне її проведення сприяють поліпшенню водного, повітряного, поживного і температурного режимів грунту, створення найбільш сприятливих умов для проникнення коренів у глибокі шари грунту, знищення бур'янів.  Обробку грунту необхідно проводити з урахуванням грунтово-кліматичних умов, попередників, ступеня забур'яненості поля та інших факторів. Обробка грунту під ячмінь підрозділяється на основну, передпосівну і мінімальну.

Основна обробка. Роль основного обробітку грунту полягає в тому, щоб створити сприятливі умови для росту рослин. Після стерньових попередників обробіток грунту складається з своєчасного лущення стерні і подальшої оранки. Лущення стерні займає важливе місце в системі основного обробітку грунту. Воно сприяє нагромадженню і заощадження вологи, боротьбі із засміченістю, а також зменшенню тягового опору машин і знарядь при оранці. До моменту збирання зернових культур грунт сильно ущільнюється і лущення покращує її фізичні та біологічні властивості (зменшується щільність, збільшується швидкість поглинання води і т.д.). Лущення потрібно проводити відразу ж після збирання культури або після збирання соломи. У цей час верхній шар грунту буває вологим і краще піддається розпушуванню [детальніше - Зінченко О.І. Рослинництво: Підручник. / О.І. Зінченко, В.Н. Салатенко, М.А Білоножко.– К.: Аграрна освіта, 2001. -591 с].

У залежності від ступеня засміченості окремими видами бур'янів, механічного складу грунту та його вологості лущення проводять на глибину від 6-8 см до 10-12 см. На полях, де переважають однорічні бур'яни, грунт лущать дисковими лущильниками на глибину 6-8 см. поля , засмічені корнеотприсковимі бур'янами (осот польовим, осотом польовим, берізкою, суріпиця), обробляють в першу чергу. У районах з коротким післязбиральних періодом слідом за збиранням врожаю грунт лущать на глибину 10-12 см лемішними знаряддями, повністю підрізаними кореневу систему бур'янів. Лущення дисковими знаряддями менш ефективно, оскільки майже половина бур'янів залишається з неподрезаннимі корінням. За даними наукових установ, лущення дисковими знаряддями зменшує кількість корнеотприскових бур'янів на 32%, а лемішними - на 72%. Приблизно через 2-3 тижні після лущення при появі пагонів бур'янів грунт орють плугами з передплужниками на глибину орного шару. У деяких районах з тривалим післязбиральних періодом ефективним є повторне лущення перед зяблевої оранкою. Перше лущення виконують дисковими лущильниками на глибину 6-8 см, друге - лемішними на глибину 10-12 см. При повторному лущенні досягається найбільше знищення корнеотприскових бур'янів за рахунок масового пагоноутворення. Двократне лущення сприяє зниженню засміченості полів корнеотприсковимі бур'янами на 50-90% .

Лущення має велике значення і в боротьбі з кореневищними бур'янами (пирієм повзучим та ін), які розмножуються переважно вегетативно - кореневищами, залягають на глибині 10-12 см. Горизонтально розташовані в грунті кореневища лущать перехресно дисковими лущильниками. Більш дрібно порізані кореневища швидко витрачають запаси поживних речовин на утворення пагонів і швидше відмирають при глибокій закладенні в грунт. Через 10-15 днів при появі паростків пирію пагони і відрізки кореневищ заорюють плугами з передплужниками на глибину орного шару. Ефективно лущення і в боротьбі зі шкідниками - личинками шведської мушки, хлібного жука та ін Вивернуті в результаті лущення яйця шкідливих комах висихають і гинуть або знищуються іншими комахами. Велике значення своєчасного лущення у збереженні грунтової вологи, накопиченні атмосферних опадів і поліпшення подальшої оранки.

Основне завдання зяблевої оранки - обгортування розпушена шару і переміщення на відповідну глибину верхній частині орного шару, а також рихлення та перемішування його. При своєчасній оранці на зяб плугами з передплужниками знищуються бур'яни, які проросли після лущення, і разом із залишками стерні, збудниками хвороб, яйцями та личинками шкідливих комах вони укладаються на дно борозни. 
Ефективність зяблевої оранки залежить від способу, глибини та терміну її проведення. Зяблеву оранку під ячмінь проводять плугами з передплужниками. Це забезпечує хорошу закладення пожівних залишків, внесених добрив, підвищує родючість грунту. Необхідність оранки пояснюється тим, що до кінця літнього сезону верхня частина орного шару має більш високою родючістю, ніж нижня. У результаті відбувається поступове розчленування грунту на шари, що мають різну біологічну активність і родючість. Однак спосіб основного обробітку грунту визначається необхідністю не тільки поліпшення її родючості, а й надання стійкості проти ерозійних процесів.

Глибина зяблевої оранки залежить від типу і механічного складу грунту, засміченості та інших факторів. Щоб уникнути утворення ущільненої підошви для підвищення родючості грунту і врожаю сільськогосподарських культур рекомендується застосовувати в сівозмінах різноглибинні оранку. На чорноземах, темно-каштанових, темно-сірих, сірих та інших грунтах з достатньою глибиною гумусового шару під ячмінь грунт орють на глибину 20-22 см, а під просапні культури і в пару - на 30 см і більше.

На полях, засмічених багаторічними бур'янами, а також для поліпшення закладення рослинних залишків під ячмінь застосовують глибоку оранку. На дерново-підзолистих і змитих грунтах доцільна оранка на глибину гумусового шару без вивертання малородючої орного шару. 
На полях з сильно ущільненої грунтом і значно засміченою корнеотприсковимі бур'янами застосовують глибоку обробку. На легких за механічним складом грунтах обробку проводять на глибину 10-14 см плоскорізами, на важких суглинках - на глибину 25-27 см плоскорізами-глибокорозпушувачами.

Ефективність зяблевої оранки багато в чому визначається терміном її проведення. Відомо, що рання зяб сприяє підвищенню врожайності ячменю. При оранці через 2-3 тижні після лущення значно зменшується забур'яненість посівів, більше накопичується вологи в грунті, поліпшується її харчовий режим і зростає врожай.

На схилах для зменшення стоків води і кращого її всмоктування, а також щоб уникнути змиву грунту оранку проводять упоперек схилів.