Анотація

 

Тема:  2. Ярий ячмінь. За темою 2 розроблено конспект, який складається з одної лекції, практичних занять, тестів для контролю знань і навчальних тестів, таблиці агротехнічних заходів за різних агрометеорологічних умов, списку використаної літератури із 16 примірників, слайдів для презентації матеріалу та підстрочного тексту.

В лекції викладено народногосподарське значення ярого ячменю, методи і показники оцінки впливу агрометеорологічних факторів на ріст, розвиток і формування врожаю ярого ячменю в різні періоди вегетації. Під час вегетаційного періоду рослини потребують різних оптимальних умов розвитку на певному етапі часу, тому в лекції  не весь період вегетації в цілому а кожний міжфазний період окремо, надається опис технології вирощування ярого ячменю, в якій звертається увага на систему обробки ґрунтів під ярий ячмінь,  на підготовку насіння до сівби,  на застосування системи добрив, терміни та норми їх внесення.

Ключові слова: ярий ячмінь, урожай, агрометеорологічні умови, фотосинтетично активна радіація (ФАР), температура повітря, температура ґрунту, вологість ґрунту, лімітуючі фактори врожайності, несприятливі агрометеорологічні явища

Розроблено два практичних заняття: 1) Скласти прогноз  врожаю ярого  ячменю; 2. Прогноз полягання посівів ярого ячменю.

 

Ключові слова: розрахунок, прогноз, ярий ячмінь, агрометеорологічні параметри, елементи продуктивності, врожайність.

Розроблені навчальні тести в кількості 15 тестів та тести для контролю знань в кількості 25 тестів.

 

Аннотация

Тема: 2. Яровой ячмень. По теме 2 разработан конспект, который состоит из одной  лекции, практических занятий, тестов для контроля знаний и учебных тестов, таблицы агротехнических мероприятий при различных агрометеорологических условий, списка использованной литературы из 16 экземпляров, слайдов для презентации материала и подстрочный текста.

В лекции изложены народнохозяйственное значение ярового ячменя, методы и показатели оценки влияния агрометеорологических факторов на рост, развитие и формирование урожая ярового ячменя в разные периоды вегетации. Во время вегетационного периода растения нуждаются в разных оптимальных условий развития на определенном этапе времени, поэтому в лекции не весь период вегетации в целом а каждый межфазное период отдельно, дается описание технологии выращивания ярового ячменя, в котором обращается внимание на систему обработки почв под яровой ячмень, на подготовку семян к посеву, на применение системы удобрений, сроки и нормы их внесения.

Ключевые слова: яровой ячмень, урожай, агрометеорологические условия, фотосинтетически активная радиация (ФАР), температура воздуха, температура почвы, влажность почвы, лимитирующие факторы урожайности, неблагоприятные агрометеорологические явления

Разработаны два практических занятия: 1) Составить прогноз ожидаемого урожая ярового ячменя; 2) Прогноз полегания посевов ярого ячменя.

 

Ключевые слова: расчет, прогноз, яровой ячмень, агрометеорологические параметры, элементы продуктивности, урожайность.

Разработанные учебные тесты в количестве 15 тестов и тесты для контроля знаний в количестве 25 тестов.

Після вивчення лекційного матеріалу і виконання практичних робіт  майбутня магістри повинні знати:

 

 

Після виконання завдань студенти повинні вміти:

 

 

Оволодіти компетенціями.

- здатність розуміння і аналізу впливу погоди на ріст та розвиток ярого ячменю.

- здатність застосовувати  на практиці знання технологій  вирощування ярого ячменю.

- здатність спілкування в області  вирощування ярого ячменю щодо наукових досягнень, як на загальному рівні, так і на  рівні спеціалістів; здатність робити усні та письмові звіти, обговорювати наукові теми рідною та англійською мовами;

- здатність вибирати агротехніку вирощування культури у відповідності до поточних погодних умов.

- здатність ефективно використовувати на практиці нові агротехнічні прийоми вирощування ярого ячменю з врахуванням агрометеорологічних умов.

- здатність до розуміння необхідності дотримання правил безпеки життєдіяльності та виконання вимог охорони праці, вміння орієнтуватися у надзвичайних ситуаціях, володіння основними методами захисту робочого персоналу і населення від можливих наслідків аварій, катастроф, стихійних лих.