5.2.7. Збирання врожаю

В основних бурякосійних районах у першій половині вересня цукровий буряк ще росте, збільшується його маса, нагромаджується цукор, а в західних районах України в теплу погоду і при тривалій осені він вегетує ще й на початку жовтня. За даними науково-дослідних інститутів і дослідних станцій, приріст коренеплодів з 20 серпня по 20 вересня становить у середньому 96 г, а вміст цукру підвищується на 2,2%. Тому збиральні роботи планують так, щоб максимально використати збільшення маси коренеплоду і цукристості й вчасно закінчити збирання та вивезення урожаю [1, 2, 10, 16].

Щоб прискорити достигання і збирання цукрового буряка, за два-три тижні до збирання плантації обприскують регулятором росту (ГМК-натрію). Плантації буряку обробляють за допомогою штангових обприскувачів ПОМ-6ЗО-1, ОП-2000, ОМП-1200 і ОПШ-15. Обприскування цукрового буряку доцільніше проводити в прохолодну погоду, а в спеку - зранку чи надвечір. При цьому приріст урожаю цукрового буряку становить 20-30 ц/га, цукристість підвищується на 0,6-1,2%, вихід цукру - на 2,8-5,3 ц/га [10, 16].

Щоб забезпечити нормальну роботу цукрових заводів в основній зоні бурякосіяння України рекомендується збирати буряк з 20 вересня по 20 жовтня. У разі запізнення зі збиранням підмерзлі коренеплоди швидко загнивають у кагатах і вихід цукру внаслідок інверсії сахарози набагато зменшується.

За 10-15 діб до збирання проводять пошарове розпушування ґрунту на глибину 10-12 см. В останні роки на бурякових плантаціях працюють високопродуктивні комбайни зарубіжних фірм. Щоб забезпечити високоякісну роботу комбайнів, перед збиранням цукрового буряку доцільно звільнити поле від бур'янів.

Залежно від забезпеченості господарства бурякозбиральними машинами і транспортними засобами буряк збирають потоковим, перевалочним або потоково-перевалочним способами. За потокового способу викопані й обрізані коренеплоди комбайном навантажують у транспортні засоби і відвозять на приймальні буряко-пункти без ручного доочищення. Перевалочний спосіб відрізняється від потокового тим, що буряк розвантажують на краю поля і кагатують. Потім залежно від ступеня забрудненості його доочищають вручну або без доочищення і вивозять на цукрові заводи. За потоково-перевалочного способу автомашинами від комбайна буряк відвозять і складають у бурти на краю полів. Із буртів його відвозять на завод. Буряк, який відразу не вивезли на заводи, складають у великі кагати і вкривають вологою землею. У процесі зберігання коренеплоди швидко втрачають сухі речовини і цукор. З підвищенням температури посилюється їх дихання, внаслідок чого зменшується маса і вміст цукру. Пошкоджені та в'ялі коренеплоди погано зберігаються. За підвищеної температури буряку швидко розвивається суха гниль та інші хвороби. Зберігати буряк у кагатах потрібно за температури 0-2°С. Гичку цукрового буряку силосують окремо або з кукурудзою [2, 5, 10].