5.2.6. Система захисту посівів

Боротьба з бур’янами. У технології вирощування цукрового буряка найголовніша проблема - знищення бур'янів. Навіть за незначної забур'яненості врожайність зменшується на 15-50%.

Запаси насіння бур'янів в орному шарі ґрунту дуже великі (понад 1 млрд. на 1 га). У шарі ґрунту товщиною 5 см площею 1 м2знаходиться від 1100 до 2300 насінин різних видів бур'янів. Тому агротехнічні заходи не завжди забезпечують чистоту посівів.

Рослини цукрового буряка є малоконкурентними щодо рослин бур'янів, особливо у перші фази розвитку.

Значною мірою проблему забур'янення можна вирішити застосуванням ґрунтових гербіцидів. Ґрунтові гербіциди стримують появу сходів бур'янів впродовж 30 днів. Далі їх захисний ефект знижується. Для захисту посівів впродовж вегетації крім ґрунтових застосовують також післясходові гербіциди. Останніми роками післясходовому внесенню надається перевага. За необхідності роблять суміш двох діючих речовин, або вносять певний препарат роздрібно для знищення нових хвиль бур'янів.

При вчасному проведенні першого обприскування у фазі сім'ядольних листків у бур'янів, можна вносити мінімальні норми гербіцидів. Оскільки період появи сходів бур'янів може розтягнутися на 30-60 днів і більше, для повного контролю за бур'янами рекомендується проводити два-три обприскування по вегетуючих рослинах буряка. Вдруге посіви обприскують через 6-10 днів після першого обприскування, коли зійшла друга хвиля бур'янів, або згідно з рекомендаціями щодо використання певного гербіциду. При значному забур'яненні полів через 10-14 днів після другого обприскування, з появою нової хвилі сходів бурянів, посіви обробляють втретє. Під час другого-третього обприскування застосовують протизлакові гербіциди .

Після внесення гербіцидів не рекомендується проводити розпушування ґрунту, оскільки руйнується гербіцидна захисна плівка, а на поверхню ґрунту вигортається насіння бур'янів [1, 2, 7, 14].

Більшість систем захисту рослин цукрового буряка від бур'янів базується на гербіциді Бетанал Прогрес ОФ. Він містить три діючі речовини: фенмедифам, десмедифам і етофумезат. Залежно від видового складу бур'янів і потреби в їх знищенні до системи боротьби з бур'янами включають інші препарати.

Найвищої ефективності у боротьбі з бур'янами досягають при поєднанні агротехнічного (сівозміна, основний і передпосівний обробіток ґрунту, досходове і післясходове боронування, розпушення міжрядь, присипання бур'янів у рядках та ін.) і хімічного способів [1, 2, 7, 14].

Боротьба з хворобами. Хвороби уражують сходи, листки, коренеплоди, під час вегетації зумовлюють великі втрати врожаю та погіршення якості сировини для цукрових заводів.

Найпоширенішими та шкідливішими хворобами буряку є церкоспороз, борошниста роса, пероноспороз, іржа, гнилі коренеплодів та ін.

Для запобігання ураженню хворобами рослин цукрового буряка обов'язково необхідно дотримуватись основних агротехнічних вимог, зокрема щодо науково-обґрунтованого чергування культур у сівозміні, застосування напівпарового обробітку ґрунту, дотримання необхідної глибини оранки (28-32 см), правильного співвідношення азоту, фосфору і калію, забезпеченості мікроелементами тощо [1, 2, 3, 6].

Для вирішення питання про доцільність застосування фунгіцидів для захисту рослин буряка від хвороб розроблено спеціальні критерії, наведені у табл. 5.2.3.

Таблиця 5.2.3.

Обґрунтування необхідності застосування фунгіцидів

(за М. Роїком, 2001)

Основні хвороби

Критерії обґрунтування

Церкоспороз

Розвиток хвороби в попередні роки досягав площі 30% і більше. На листках у 2-3% рослин у фазі більше 15 листків з'явилися поодинокі плями хвороби. Сприятливі для розвитку хвороби умови: в кінці червня-липня температура вдень 20°С, відносна вологість повітря вище 70%.

Борошниста роса

Розвиток хвороби в попередні роки складав до 20%. В липні-серпні на листках з'явились поодинокі плями хвороби, спостерігається наростання захворювання. Сприятлива погода - середня температура повітря 20°С і вище, відносна вологість вдень нижча 60%, вночі нижча 90%, опади випадають не більше одного разу на декаду, їх кількість менша норми. Хворобою уражені насінники буряків, кормові буряки і берізка польова.

Пероноспороз

У попередньому році понад 5% рослин були уражені хворобою. Наявність в травні-червні осередків хвороби на насінниках та сприятлива погода - середня температура повітря 13-19°С, наявні опади чи поливи, відносна вологість повітря вище 70%.

Іржа

У попередньому році 5% рослин були уражені хворобою. Наявність проявів хвороби на насінниках чи самосіві, поява її на листках буряків.

Вірусна жовтяниця і мозаїка

Перші крайові обприскування при появі попелиці на 1% рослин по краю поля. Суцільні обприскування при заселенні поодинокими колоніями попелиці більше 1% рослин.

 

Боротьба зі шкідниками. Найпоширенішими шкідниками цукрових буряків є: довгоносики, дротяники, бурякові блохи, бурякова крихітка, попелиця, мінуюча муха, щитоноска, мертвоїд, гусениці совок, бурякова нематода та ін.

Високу ефективність забезпечує обробка інсектицидами насіння буряка для захисту на початкових фазах розвитку.

Під час вегетації потрібно враховувати економічні пороги шкідливості (табл. 5.2.4) та вибирати найкращі строки обприскування посівів для максимального знищення певного виду шкідників.

 

Таблиця 5.2.4

Економічні пороги шкідливості основних шкідників цукрових буряків

Шкідники

Кількість шкідників (особин)

в місцях зимівлі

на буряковому полі при сівбі насінням

обробленим інсектицидом

не обробленим інсектицидом

Дротяники, личинки пластинчастовусих

-

2,0

5-6

Бурякові блішки

10-15 на м2

0,2-0,3 на 1 рослину

1,5-2,0 на 1 рослину

Довгоносики: звичайний,

сірий, чорний

0,5 на 1 м2

 

0,2-0,3 на 1 м2

0,3-0,5 на 1 м2

 

1,5-2,0 на 1 м2

1,0-1,5 на 1 м2

Щитоноски: бурякова

лободова

5-10 на 1 м2

 

2,0 на 1 м2

1,0 на 1м2

 

6-8 на 1 м2

4-5 на 1 м2

Крихітка

25-50 на 1м2

20 на їм рядка

50-60 на 1 м рядка

Попелиця листкова

-

заселено 5% рослин по краю поля

 

Муха бурякова мінуюча

5 пупарів на 1 м2

3-4 личинки на 1 рослину у фазі 2-х пар справжніх листків; 6-10 личинок у фазі 12-16 листків при заселенні 50% рослин

 

Міль бурякова мінуюча

-

30% пошкодже-них гусеницями рослин

 

Листогризучі совки (гусінь)

-

10 на 1 м2

 

Підгризаючі совки (гусінь)

-

1-2 на 1 м2

 

Лучний метелик

1-3 лялечки на 1 м2

5 гусениць 1-го покоління, 6-10

2-го покоління на 1 м2

 

Для боротьби з довгоносиком звичайним буряковим, крихітками, блішками, листовою попелицею та іншими шкідниками посіви найчастіше обприскують Дуребаном (40,8% к. е.). На 1 га витрачають 2-2,5 л препарату. Можна використовувати також Нурел Д (1 л/га) або Піринекс (2,5 л/га). Для знищення озимої совки, мухи мінуючої, попелиці листяної використовують Сумітіон, 50% к. е. (0,6-1,2 л/га). Посіви обприскують протягом вегетації 1-2 рази [1, 2, 7, 14].