5.2.2. Основний обробіток ґрунту

 

Цукровий буряк формує основну частину врожаю в ґрунті, і є вибагливим до стану орного горизонту, тому своєчасний і якісний обробіток ґрунту має надзвичайно велике значення для формування високого врожаю коренеплодів.

Основний (паровий) обробіток ґрунту під цукровий буряк складається з раннього лущення стерні та глибокої зяблевої оранки [1, 2, 7, 9, 10].

Вчасне лущення стерні після збирання попередника сприяє знищенню бур'янів і шкідників, зберіганню вологи, інтенсивному розкладанню післяжнивних решток. У районах достатнього зволоження глибина лущення стерні становить 6-8 см, у більш посушливих районах ефективніше лущення стерні на глибину 10-12 см з одночасним боронуванням [1, 2].

За невисокої стерні (до 15 см) найдоцільніше використовувати лемішні лущильники з полицями в агрегаті із зубовими важкими боронами або кільчасто-шпоровими котками. За висоти стерні 20 см і більше глибину лемішного лущення збільшують до 14-16 см. На малозабур'янених і достатньо зволожених ділянках для лущення стерні використовують також дискові лущильники [1, 2, 7, 10].

Після лущення стерні проводять глибоку зяблеву оранку у другій половині серпня та першій половині вересня, а у вологих районах західних областей України - не пізніше 15 жовтня [10].

Під час вирощування цукрового буряка за інтенсивною технологією застосовують поліпшений або напівпаровий спосіб обробітку ґрунту.

За поліпшеного способу після збирання озимих проводять лущення стерні дисковими лущильниками ЛДГ-10А, ЛДГ-15А у два сліди на глибину 6-8 см. Через 10-12 діб ґрунт обробляють лемішним лущильником ППЛ-5-25 або ППЛ-10-25 в агрегаті з важкими боронами, а в посушливу погоду - з кільчасто-шпоровими котками ЗККШ-6А. Після появи сходів бур'янів ґрунт розпушують на глибину 6-10 см культиваторами КПС-4 і боронами БП-8. Вносять органічні й мінеральні добрива. Наприкінці вересня-у першій половині жовтня проводять оранку на глибину 28-32 см ярусними плугами ПЯ-3-35 або ПНЯ-4-40. Після цього на полях загортають борозни і розгортають гребені [1, 2, 5, 10].

За напівпарового обробітку ґрунту відразу після збирання озимих поле лущать дисковими лущильниками або дисковими боронами у два сліди на глибину 6-8 см. Потім вносять органічні й мінеральні добрива. В серпні проводять оранку на глибину 28-32 см з одночасним боронуванням і коткуванням. Після випадання дощів та появи бур'янів зоране поле перехресно обробляють культиваторами або важкими боронами. Перед настанням зими впоперек напряму оранки проводять безполицеве розпушування ґрунту на глибину 16-20 см плугами без полиць або лемішними лущильниками [1, 2, 5, 10].

Дослідні дані свідчать, що рослини буряку на формування 1 ц врожаю потребують 8-10м3 води. У степових і лісостепових районах за недостатнього зволоження для нагромадження і зберігання її на полях рекомендується проводити валкування снігу валкоутворювачами СВУ-2,6, а навесні затримувати талі води. Ці заходи підвищують урожайність цукрового буряка на 60 ц/га і більше [1, 2, 5, 10].

На початку весни, як тільки підсохнуть гребені скиб, грунт боронують і шлейфують. Вирівнювання й розпушування ґрунту сприяє зберіганню вологи та появі дружних сходів цукрового буряка [1, 2, 5, 10].

У районах достатнього зволоження та на ущільнених ґрунтах для поліпшення водно-повітряного і теплового режиму після ранньовесняного обробітку застосовують розпушування на глибину 7-8 см культиватором УСМК-5,4Б, обладнаним стрілчастими лапами, шлейф-балками й боронами [1, 2, 5, 10].

Передпосівний обробіток проводять культиватором УСМК-5,4Б або УСМК-5,4А на глибину загортання насіння. Залежно від щільності та вологості ґрунту культиватори обладнують відповідними елементами. Для обробітку ґрунту з підвищеною вологістю культиватор УСМК-5,4Б обладнують стрілчастими лапами (270 мм), шлейф-балками й зубовими боронами. Для передпосівного обробітку середньоущільнених помірно зволожених ґрунтів використовують культиватор УСМК-5,4Б. Передпосівну культивацію проводять під невеликим кутом до напряму сівби зі швидкістю руху агрегату 7 км/год. За потреби під передпосівну культивацію вносять гербіциди. [1, 2, 5, 10].

Для підготовки ґрунту під цукровий буряк доцільно застосовувати вітчизняні агрегати АРВ-8,1 -0,2, що забезпечує якісне розпушування ґрунту на задану глибину загортання насіння (2-4 см) без перемішування шарів; багатоопераційний - «Україна-АПБ-6», який за один прохід розпушує і вирівнює поверхню поля; агрегат причіпний, обладнаний змінними пасивними робочими органами «Європак Б-622» (фірма «Франц Кляйне»), який надійно виконує технологічний процес і за один прохід підготовлює ґрунт під сівбу цукрового буряка. За адаптивною технологією на ґрунтах важкого гранулометричного складу потрібно застосовувати комбіновані агрегати типу «Компактор» фірми «Лемкен», на легких ґрунтах - комбіновані агрегати типу «Унімат» фірми РАУ [9, 16].