2.1.4 Характеристика сортів ярого ячменю

Ключові слова: ярий ячмінь, селекція, сорт, пластичність, урожайність, якість зерна, вимоги до умов середовища,  посухостійкість, районування.
Анотація: узагальнена інформація про сорти ярого ячменю, районовані в Україні.

Селекцію ярого ячменю в країні ведуть багато науково - дослідних установ. Це дозволило створити високопродуктивні сорти до конкретних умов, що володіють рядом цінних властивостей, районують більше 90 сортів ярого ячменю. Основні ознаки, за якими визначають різновидності ячменю, такі: забарвлення колоса (жовте, чорне), будова остюків (гладенькі, зазубрені, фуркатні), щільність колоса (щільний - понад 12 члеників на 4 см довжини стрижня колоса, нещільний - менше 11 члеників), плівчастість зерна (плівчасте або голе). В Україні районовані такі сорти ярого ячменю вітчизняної і зарубіжної селекції. як: Адапт, Бадьорий, Галактик, Галатея, Гостинець, Дніпровський 257, Донецький 14, Екзотик, Ельф, Миронівський 92, Нутанс 533, Одеський 151, Подолян, Раушан, Харківський 112 та ін. На полях Дніпропетровської області з 1990 по 2010 роки перевага віддавалася таким сортам: Бадьорий, Галактик, Донецький 14, Прерія, Геліос, Еней, Раушан, Нутанс 533 [1, 24].
Бадьорий. Сорт пивоварного напряму, напівінтенсивного типу. Середньостиглий, тривалість вегетаційного періоду 80 - 90 діб. Висота рослин 68-70 див. Різновид субме-дикум. Стійкий до вилягання (8,7-9 балів), посухи (6,3-7,2 балів) та ураження збудниками основних хвороб (8,5-9 балів). Потенційна врожайність 9,5 т / га. Вважається одним з кращих вітчизняних пивоварних сортів. Вміст білка в зерні 10,7-11,0%, екстрактивність 81,0%, вирівняність зерна 99%. У виробничих умовах в 2006 р. на Іванівській ДС Сумської області урожайність сорту склала 4,72 т / га.
Галактик. Сорт Галактик знаходиться в реєстрі сортів рослин України з 1999 р. для всіх зон, з 2002р. - національний стандарт. Різновид nutans. Колос дворядний, середньої довжини (7-9 см), нещільний (10-11 члеників на 4 см колосового стрижня), солом'яно-жовтий, неламкий, слабо звужується до вершини остюки довгі, зазубрені, паралельні, тонкі, еластичні, жовті. Колоскова луска мала, вузька, тонка, без опушення. Квіткова луска слабо-зморщена, нервація добре виявлена, перехід в ость поступовий, основна щетинка зерна довго-волосяна. Кущ прямостоячий, лист зелений, опушення середнє, проміжне. Стебло міцне, висота рослин-75-80 см Підвищена посухостійкість. Більш стійкий до вилягання. Середньостиглий. Добре адаптований до всіх природно-кліматичних умов України. У лісостеповій і степовій зонах за роки державного сортовипробування середня прибавка врожаю становила 9,3-11,9% над кращими стандартами. Агротехніка звичайна для зони вирощування. Протруювання насіння забезпечує повний захист рослин від хвороб і підвищення врожаю.
Донецький 14. Сорт степового екотипу, інтенсивний, пластичний, посухостійкий, стійкий до вилягання і найбільш поширених хвороб. Середньостиглий, вегетаційний період 76-86 днів, рослини низькорослі 53-61 див. Стійкість до вилягання 4,6; осипання 4,7; до посухи 4,2-4,7; придатність до механізованого збирання 4,5 бала. Слабо уражується борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, кореневими гнилями і приховано стебловими шкідниками. Толерантний до летючої та твердої сажки. Сорт зернофуражного і продовольчого напряму, вирівнюваність зерна висока (95 %), вміст сирого протеїну в зерні середнє 12,0-13,8 %. В екстремальних умовах вирощування дає високі і стабільні врожаї.
Прерія. Національний стандарт з посухостійкості. Оригінатор. Зона вирощування – степ. Колос дворядний, солом′яно - жовтий, остистий. Колос середньої довжини, не ламкий. Зерно плівочне, пружне, подовжене. Маса 1000 зерен 50 - 60 грамів. Вегетаційний період 70 - 78днів. Стійкий до полягання. Висока посухо- та спекостійкість. Сорт середньоранній, має міцну кореневу систему. Урожайність 53 – 60 ц/га
Еней. Тип розвитку - дворучка (альтернативний). Сорт інтенсивного типу. Високо адаптований для будь-яких умов вирощування, має підвищену посухостійкість. Добрі результати дає при внесенні повного мінерального живлення. Слабко уражується гельмінтоспоріозом і твердою сажкою. В закладах експертизи за роки випробування отримали середній урожай 54,5-55,7 ц/га, що на 13,7-17,4 ц/га більше стандартів. Рекомендований для поширення в зонах степу, лісостепу та полісся.
Раушан. Різновид Нутанс. Кущ напівпрямостоячий. Рослина ередньоросла. Колос напівпрямостоячий, циліндричний, пухкий, зі слабким восковим нальотом та салатовій забарвленням під час цвітіння. Маса 1000 зерен 47-56 гр. Сорт середньостиглий, вегетаційний період 76-93 дня. Стійкий до вилягання. Слабосприйнятливий до летючої та твердої сажки, сітчастої плямистості, кореневих гнилей і рінхоспоріозу. Екологічно пластичний. Добре реагує на внесення добрив, але на високих азотних фонах схильний до вилягання.
Нутанс 533. Різновид Нутанс. Колос дворядний солом'яно-жовтого забарвлення, довжиною 6-8 см, середньої щільності. Зерно плівчасте, жовте, середньої крупності, маса 1000 зерен 42-50 р. Сорт середньоранній (72-81 день), степового агроекотипа, посухостійкий, відрізняється хорошим кущінням і дуже високою пристосовністю до різних грунтово - кліматичних і погодних умов. Сорт добре пристосований до механізованого збирання та переробки, не обсипається, відрізняється стійкістю до посухи, і найбільш шкідливим грибних захворювань. Сорт володіє високими харчовими достоїнствами і включений в список цінних з круп'яним якостями сортів.
Вакула. Цикл розвитку: ярий. Заявник СГІ. Різновидність - паллідум. Кущ прямостоячий, листки не опушені, проміжні, зелені. Колос шестирядний, середньої довжини (7 - 9 см), середньої щільності (на 4 см колосового стрижня 10 - 11 члеників), неламкий, слабо пониклий, прямокутної форми з переходом у ромбічну, солом`яно-жовтий. Остюки довгі – 14 - 18 см, злегка розлогі, тонкі, еластичні, слабо зазубрені, у верхній частині жовті, при обмолоті легко відділяються. Колоскова луска тоненька, ніжна, з рідкими волосками. Квіткова луска середньо зморшкувата, нервація добре виявлена, без зубчиків, перехід в остюк поступовий. Основна щетинка зерна коротка, довго волосяна. Висота рослин 65 - 75 см. Зернівка видовжено-овальна, розмір 13x14 мм, жовта, вирівняна. Маса 1000 насінин 44 г. Середньостиглий, дозріває за 80 днів.
Високий врожай завжди гарантований, якщо з весни склалися умови для нормального розвитку вузлової кореневої системи і в ґрунті є достатньо поживних речовин. Сорт придатний для вирощування в умовах посухи і підвищеної кислотності ґрунтів. За даними заявника рекомендується висівати за 100-відсоткової господарської придатності 4,5-5 млн/га насінин. Сорт має групову стійкість до сажкових хвороб, борошнистої роси, гельмінтоспоріозу. На державних сортодослідних станціях отримали середній врожай 48,4 ц/га, що на 8,8 відсотки більше стандартів. Потенційна можливість сорту 105 ц/га. Рекомендований для вирощування по зонах степу, лісостепу та полісся
Південний.Цикл розвитку: ярий. Сорт напівінтенсивного типу, пластичний. Стійкий до весняних заморозків. Борошнистою росою, бурою іржею, гельмінтоспоріозом уражується нижче стандартів. Виведений у Селекційно-генетичному інституті УААН методом схрещування. Різновидність нутанс. Форма куща прямостояча. Колос дворядний, злегка звужується до верхівки, середньої щільності (на 4 см колосового стрижня припадає 12 - 14 члеників), неламкий. Колосові луски середньої довжини, вузькі. Квіткові луски зморшкуваті, лінійно-ланцетні, тоненькі. Перехід квіткової луски в остюк поступовий. Основна щетинка довговолосиста. Середньостиглий, достигає за 76 - 84 дні. Солома середньої довжини (63 – 73 см), міцна. Стійкий до вилягання та осипання. Має підвищену стійкість до посухи. Краще стандартів використовує осадки другої половини вегетації. За даними заявника, рекомендується висівати за 100 - відсоткової господарської придатності 4,5 - 5 млн/га насіння. Запізнення із сівбою на 5 - 10 днів призводить до недобору врожаю до 8 ц/га.
Здатний в умовах степу забезпечувати врожай 53 - 64 ц/га. Цінний. Має відмінні круп`яні якості. Білка має в зоні степу - 13,6 %, вихід крупи - 44,4%, високу вирівняність зерна - 97,3 %. Держкомісія України рекомендує вирощувати даний сорт у зонах степу та лісостепу.
Прерія. Національний стандарт з посухостійкості. Оригінатор. Селекційно - генетичний інститут УААН. Виключне право використання сорту передано АФ «Степова». Зона вирощування – степ. Колос дворядний, солом′яно - жовтий, остистий. Колос середньої довжини, не ламкий. Зерно плівочне, пружне, подовжене. Маса 1000 зерен 50 - 60 грамів. Вегетаційний період 70 - 78днів. Стійкий до полягання. Висока посухо- та спекостійкість. Сорт середньоранній, має міцну кореневу систему. Урожайність 53 – 60 ц/га
Еней. Тип розвитку - дворучка (альтернативний). Сорт інтенсивного типу. Високо адаптований для будь-яких умов вирощування, має підвищену посухостійкість. Добрі результати дає при внесенні повного мінерального живлення. Слабко уражується гельмінтоспоріозом і твердою сажкою. В закладах експертизи за роки випробування отримали середній урожай 54,5-55,7 ц/га, що на 13,7-17,4 ц/га більше стандартів. Рекомендований для поширення в зонах степу, лісостепу та полісся.
Здобуток. Кущ напівпрямостоячий. Рослини середньої висоти, з похилим прапорцевим листком - середня кількість. Початок колосіння - середній. Вегетаційний період 92-98 днів. В закладах експертизи за роки випробування отримали середній урожай 49,5-54,5 ц/га, що на 10,1-14,8% більше стандартів. Стійкий щодо полягання та осипання. Добрі результати дає при внесенні повного мінерального живлення. Слабко уражується гельмінтоспоріозом і твердою сажкою. Протруєння насіння перед сівбою Вітаваксом 200 ФФ забезпечує повний захист від хвороб. Добре адаптований до всіх природно - кліматичних умов України.
Командор. Різновидність - нутанс. Сорт стійкий щодо осипання та полягання. Належить до сортів пивоварного призначення. Білка містить 11%. Плівчастість 7-8 %. Екстрактивних речовин 80,1% та крохмалю 45,8%. Добра озерненість колоса (23-28 зерен у колосі), має високу кущистість та вирівняність стеблостою. Стійкий щодо борошнистої роси, карликової іржі, летючої та кам'яної сажки, гельмінтоспоріозу.
Джерело. Цикл розвитку: ярий. Сорт напівінтенсивного типу, пластичний, стійкий до осипання. Стійкий до ураження борошнистою росою, бурою іржею; гельмінтоспоріозом уражується слабо. Виведений в інституті рослинництва ім. В.Я. Юр`єва. Різновидність - медікум. Форма куща прямостояча. Колос дворядний, солом`яно-жовтий, нещільний (на 4 см колосового стрижня 10-11 члеників), довжина 6 - 9 см, слабко поникає, солом`яно-жовтого кольору, ромбічної форми. Остюки довгі (довші колоса в 1,5 рази), вгорі слабо зазубрені, зубчики розміщені з обох боків від основи до верху. Квіткові луски зморшкуваті, лінійно - ланцетні, тоненькі. Перехід квіткової луски в остюк поступовий, основна щетина довговолосиста. Зернівка еліптична, нижня частина трохи вкорочена і розширена, жовтого кольору, маса 1000 зерен – 43 – 49 г. Середньостиглий, вегетаційний період 70 - 85 днів. Солома середньої довжини (73 - 75 см), міцна, стійка до вилягання. За даними науково-дослідних установ, рекомендується висівати за 100 - відсоткової господарської придатності 4,5 - 5 млн/га насінин. Запізнення з сівбою на 5-10 днів, призводить до недобору врожаю 2,3 - 7,1 ц/га.
На державних сортовипробувальних станціях та дільницях за роки випробування отримали урожай 39,5 - 39,9 ц/га, що на 5,2 - 8,1 відсотка більше національних стандартів. Потенційна можливість сорту 90 ц/га.
Відноситься до сортів пивоварного призначення. Білка має 10,7 – 12,0 відсотків, плівчастість 8 - 10, екстрактивних речовин - 79, крохмалю 58 - 60 відсотків.